Cvetača je odličen vir prehranskih vlaknin, zato si jo pogosto privoščimo.
Sestavine
- srednje velika cvetača
- 4 žlice oljčnega olja
- 1/2 skodelice krušnih drobtin
- 4 stroki česna
- 1/2 žličke soli
- 50–100 g parmezana
Postopek
1Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Pekač obložimo s papirjem za peko. Cvetačo očistimo, jo narežemo na manjše cvetke in stresemo v skledo. Stebla in liste odstranimo in prihranimo za juho, tudi če bo kuhana naslednji dan, ali za solato.
2Parmezan naribamo, česen drobno sesekljamo. Cvetačo v posodi najprej prelijemo z oljem in dobro premešamo. Potem potresemo česen, sol, drobtine in parmezan ter vse skupaj res dobro premešamo, da se sestavine enakomerno oprimejo maščobe na cvetači.
3Tako pripravljene cvetke porazdelimo po pekaču. Pekač porinemo v segreto pečico. Pečemo 10 minut, nato premešamo/preobrnemo z lopatico ali žlico in pečemo še približno 10 minut, da se cvetača lepo zmehča in hrustljavo zapeče.
4Pečeno preložimo v servirno skledo.