Falafel z zelenjavo

Znam svetuje

Falafel z zelenjavo je tradicionalna jed Bližnjega vzhoda, priljubljena v arabski in sredozemski kuhinji. Falafel je sestavljen iz čičerikinih zrn in začimb ter je prava poslastica za vse, ki želite uživati v okusni in zdravi jedi.

Falafel je jed, ki izvira iz Bližnjega vzhoda in je zelo priljubljena v arabski in sredozemski kuhinji. Gre za ocvrte kroglice ali polpete, ki so narejene iz zmlete mešanice čičerike (ali druge stročnice, kot je fižol), obogatene z aromatičnimi začimbami in svežimi zelišči. Ne smejo manjkati čebula, česen, sveža zelišča (kot so peteršilj, koriander) ter začimbe, kot so kumina, koriander, kurkuma in čili. Majhne kroglice ali ploske polpete se cvre v vročem olju, da postanejo hrustljava in zlato rjava.

Falafel je priljubljen med vegetarijanci in vegani, saj predstavlja odlično alternativo mesnim jedem. Je bogat vir beljakovin, vlaknin in različnih hranil ter ima značilen okus in teksturo. Falafel se pogosto postreže v pita kruhu ali žemljici, skupaj z zelenjavo, kot so solata, paradižnik, kumara, s tahinijevo omako, jogurtom ali omakami na osnovi česna.

Obogatite ga z eksotičnimi okusi, kot je krema iz jajčevcev s pikantno papriko ali rahel preliv iz sveže limone in oljčnega olja. Poleg tega falafel postrežemo s svežo solato, obogateno s sezonskimi zelišči in po želji popečenim kruhom.

Sestavine za falafel z zelenjavo

  • 1 skodelica suhih čičerikinih zrn
  • 1 čebula, grobo sesekljana
  • 3 stroki česna, sesekljani
  • 1 skodelica sveže zelene listne zelenjave (na primer peteršilj, koriander ali špinača), grobo nasekljana
  • 1 čajna žlička mletega kumina
  • 1 čajna žlička mletega koriandra
  • 1/2 čajne žličke mlete paprike
  • sol
  • sveže zmlet črni poper
  • oljčno olje za cvrtje

Postopek

1Čičeriko namočite čez noč v hladni vodi. Nato jo odcedite in sperite pod tekočo vodo. Sperite, da se znebite odvečnega škroba.

2V večji posodi zmešajte namočeno in odcejeno čičeriko, čebulo, česen, zeleno listno zelenjavo, kumino, koriander, papriko, sol in poper. Mešajte, dokler ne dobite grobe mase.

3Z rokami oblikujte majhne kroglice ali ploščate polpete iz mase. Če se masa preveč prijema, si med oblikovanjem mokrite roke.

4V večji ponvi segrejte oljčno olje na srednji temperaturi. Dodajte falafle v vroče olje in jih cvrite približno 3-4 minute na vsaki strani, dokler ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi. Če želite zmanjšati vsebnost olja, lahko falafle pečete tudi v pečici na 200 °C približno 20-25 minut, obrnjeni na polovici časa.

5Cvrte ali pečene falafle prenesite na papirnate brisače, da se odcedijo odvečno olje.

6Postrezite jih tople z omako po izbiri, kot je na primer tahini omaka, jogurtova omaka ali sveža zelenjavna omaka. Lahko jih postrežete tudi v popečenem kruhu, v tortilji ali kot prilogo k solati.

Ta enostaven recept za falafel z zelenjavo vam bo omogočil hitro pripravo okusne jedi, ki jo lahko uživate kot samostojen obrok ali kot del različnih jedi. Uživajte v pripravi in dober tek!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite