Bučni njoki

Znam svetuje

Njoki so izjemno priljubljena priloga v (predvsem) italijanski kuhinji. Pripravljamo jih iz krompirja, vendar jim lahko dodajamo različne dodatke od kostanjev, špinače, špargljev in med drugim tudi buče. Njoki iz buče so mehki in blagega okusa.

Sestavine

  • 1 kg težka buča
  • 500 g krompirja
  • 200 g ostre moke
  • 1 jajce
  • 1/2 žličke muškatnega oreščka
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 50 g masla
  • 1 vejica svežega žajblja
  • 2 žlici sveže naribanega parmezana
  • sol

Postopek

1Za pripravo res izvrstnih bučnih njokov moramo bučo speči v pečici, da iz nje izhlapi čim več vlage. Bučo operemo, prerežemo na polovico, izdolbemo semena in jo narežemo na tanjše rezine. Razporedimo jih na peki papir in pečemo 40 minut v pečici, ki smo jo segreli na 200°C.

2Krompir operemo in stresemo v lonec s hladno vodo ter kuhamo približno 40 minut, odvisno od velikosti. Kuhanega malo ohladimo, olupimo in pretlačimo.

3Bučo prav tako malo ohladimo, odluščimo lupino in pretlačimo. Na delovno površino damo pretlačen krompir in pretlačeno bučo, ko se ohladita do mlačnega pa dodamo še jajce, moko, oljčno olje, sol, muškatni orešček in na hitro zgnetemo mehko testo.

4Če se nam testo preveč lepi (odvisno od krompirja), dodamo še malo moke. Vendar dlje kot mesimo, bolj se bo testo lepilo. Naredimo za palec debel svaljek in ga narežemo na 1 cm dolge njoke.

5V večjem loncu zavremo vodo, jo posolimo in vanjo polagamo pripravljene njoke. Kuhani so, ko priplavajo na vrh.

6V ponvi segrejemo maslo in na njem pocvremo sveže žajbljeve lističe. Kuhane njoke razporedimo na krožnike, prelijemo z maslom in žajbljem in potresemo s parmezanom. Odlično brezmesno kosilo je pripravljeno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite