Dobrodošli v kulinaričnem kotičku, kjer bomo raziskovali okusne dimenzije slovenske kuhinje. Danes vas vabimo, da skupaj odkrijemo čarobnost okusov v receptu za ajdove krape s skuto.
Ta tradicionalna slovenska jed, ki je značilna predsvem za gorenjsko, nam prinaša nežno kombinacijo ajdove moke, sočne skute in pridih tradicije, ki se prenaša iz roda v rod.
Pripravljeni ste na kulinarično doživetje, ki bo združilo okuse in aromo v slastno harmonijo. Pustite se navdihniti in skupaj ustvarimo okusno zgodbo, ki jo boste želeli deliti s svojimi najdražjimi.
Sestavine za ajdove krape s skuto.
Testo
- 250 g ajdove moke
- 3 dl vrele vode
- 150-250 g pšenične moke
- sol
Nadev
- 400 g skute (pomurske v vrečki, ker je bolj suha)
- 1 lonček kisle smetane
- 1 jajce
- 100 g prosene kaše
- sol
Postopek
1Ajdovo moko zalijemo z vrelo vodo, ki smo jo solili. Premešamo toliko, da se vsa moka navlaži in pustimo da se ohladi.
2Stresemo na pomokano desko in postopoma dodajamo belo moko po občutku. Testo bo vedno ostalo malo lepljivo, mora pa se lepo razvaljati. Če dodamo preveč bele moke, da ne bo več lepljivo bo kuhano testo trdo.
3Proseno kašo skuhamo v slani vodi, odcedimo in ohladimo ter jo zmešamo z ostalimi sestavinami za nadev. Preden dodamo jajca poskusimo, če je nadev dovolj slan. Solimo po okusu.
4Testo razvaljamo in izrežemo kroge (približno 12 cm).
5Na polovico izrezanega kroga damo žlico nadeva, prepognemo testo in krap dobro zapremo.
6Kuhamo jih v slanem kropu približno 10 minut.
7Skuhamo 5 ajdovih krapov na osebo, ostale zamrznemo za drugič. Lahko jih jemo same, z ocvirki ali z gobovo omako.