Zapečeni makaroni s sirom

Znam svetuje

Ko nimamo pravih idej za izdatno kosilo, je tale mac and cheese kar pravšnja izbira. Klasičen, enostaven recept, ki mu lahko dodajamo različne začimbe, recimo pekočo ali sladko papriko v prahu, poper, timijan, origano …

Sestavine

  • 300 g manjših testenin, polžki, svedrčki, peresniki …
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 230 g sira – edamec, gauda , čedar …
  • 30 g masla
  • 30g moke
  • 1/2 l mleka
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka
  • 1/4 žličke popra ali rdeče paprike
  • 2 žlici drobtin
  • 2 žlici sveže naribanega parmezana
  • 4 žlice stopljenega masla
  • sol po okusu

Postopek

1V večjem loncu zavremo vodo (na 100 g testenin damo 1 liter vode in 1/4 žličke soli), jo posolimo in v njej skuhamo testenine, kuhamo minuto manj, kot je navedeno na embalaži. Testenine odcedimo in pokapljamo z oljčnim oljem, da se ne sprimejo.

2Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač namastimo z maslom.

3Medtem ko se testenine kuhajo, pripravimo še omako. V ponvi stopimo maslo, stopljenega potresemo z moko in premešamo, da se moka napoji z maslom. Mešamo 2 minuti, nato postopoma zalivamo z mlekom in ob stalnem mešanju kuhamo 5 minut, da se omaka zgosti. Vmes solimo, popopramo in dodamo muškatni orešček. Vmešamo še nariban sir in kuhamo toliko časa, da se sir stopi.

4V ponev stresemo še kuhane testenine, dobro premešamo in vse skupaj damo v pekač.

5V manjši posodi zmešamo drobtinice, parmezan, stopljeno maslo in (neobvezno) vse začimbe, papriko, timijan, česen v prahu …

6Potresemo po testeninah in postavimo za 30 minut v segreto pečico. Postrežemo takoj, lahko okrasimo še s svežo baziliko.

Nasvet

Preden testenine prestavimo v pekač, lahko vmešamo še koščke popečene slanine, na kocke narezan kuhan pršut ali šunko in tako popestrimo naše zapečene makarone.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite