Testenine s pršutom

Znam svetuje

Testenine s pršutom so odlična rešitev, ko bi radi nekaj dobrega pojedli, pa nimamo veliko časa ali volje za kuhanje.

Testenine s pršutom in njihov okus

Recept za testenine s pršutom je prefinjena in okusna jed z značilnim okusom pršuta, ki se odlično združuje s slastnimi sestavinami. Mleko in maslo poskrbita za kremasto in bogato omako, medtem ko dodatek origana pripomore k nežni zeliščni noti.

Sveže nariban parmezan dodaja globino okusa in dodatno obogati omako. Vse skupaj ustvarja uravnotežen in eleganten okus, ki je hkrati preprost, a izjemen. Ta recept je odličen za ljubitelje italijanske kuhinje in tiste, ki cenijo kombinacijo nežnih testenin in slanega pršuta.

Prehranska vrednost recepta

Ocena prehranske vrednosti na porcijo (približno):

 • Kalorije: Približno 200-250 kcal
 • Beljakovine: Približno 8-10 g
 • Maščobe: Približno 10-12 g
 • Ogljikovi hidrati: Približno 20-25 g
 • Sladkorji: Približno 1-2 g
 • Vlaknine: Približno 1 g
 • Natrij: Odvisno od vsebnosti natrija v pršutu in parmezanu
 • Kalcij: Približno 100-150 mg

Recept za testenine s pršutom je zmerno kaloričen obrok, ki ponuja uravnoteženo kombinacijo beljakovin iz pršuta in parmezana, ogljikovih hidratov iz testenin ter maščob iz masla. S prisotnostjo origana in mleka recept prinaša nekaj vitaminov in mineralov, vendar je priporočljivo nadzorovati količino masla, da omejite količino nasičenih maščob.

Sestavine za testenine s pršutom

 • 6 rezin pršuta
 • 1 žlica masla
 • ščepec origana
 • 0,5 dl mleka
 • 1 žlica sveže naribanega parmezana
 • testenine po želji

Postopek

1Testenine skuhamo v osoljenem kropu in odcedimo. Prihranimo malo vode, v kateri so se kuhali, če bodo testenine presuhe.

2Pršut narežemo na trakce. V ponvi stopimo maslo in na njem pocvremo na trakce narezan pršut, posujemo z origanom, pomešamo ter dodamo mleko, da zacvrči in pokrije trakce pršuta. Premešamo.

3Na omako stresemo testenine in premešamo, da jih omaka vse oblije. Postrežemo na krožniku ali v skledici in potresemo s parmezanom. Zaradi masla in mleka omaka s pršutom dobi nežen okus, ki ga imajo tudi otroci zelo radi. Če so testenine presuhe, dodamo malo vode, v kateri so se kuhale.

Kaj je pršut?

Pršut se izdeluje iz svinjskega stegna. Beseda pršut izvira iz latinščine, saj beseda perexsuctum pomeni “izsušen”. Postopek izdelave pršuta vključuje soljenje in sušenje svinjskega stegna, celoten proces pa lahko traja od nekaj mesecev do več let.

Ko se svinjsko stegno posoli, ga pustijo, da se posuši in dozori v kontroliranih pogojih. Ta postopek omogoča, da se meso suši na zraku, odvečna voda se pri tem izgubi in okusi se koncentrirajo. Poleg tega določene bakterije in plesni prispevajo k posebnemu okusu in vonju pršuta.

Po končanem postopku sušenja in dozorevanja se pršut že lahko uživa brez dodatne toplotne obdelave, ali pa ga lahko uporabite v različnih jedeh, kot so predjedi, sendviči, testenine in drugi kulinarični recepti.

V Sloveniji je najbolj znan kraški pršut. Kraški pršut spada v skupino sredozemskih pršutov in nosi EU zaščiteno geografsko oznako. V osrčju Krasa, v Šepuljah, je največja pršutarna v Sloveniji. Na zraku, ki ga krasijo slani vetrovi z morja in hladni vetrovi s celine, vsako leto dozori na tisoče pršutov. Pršutarne so tudi v vaseh Lokev, kjer je najstarejša pršutarna na Krasu in tudi pršutarna Mevlja, ter Kobjeglava, kjer je pršutarna Ščuka.

Po nekaterih podatkih je v Evropski uniji letno proizvedenih približno 100 milijonov pršutov: 40 odstotkov naj bi jih naredili v Italiji, v Španiji pa 30 odstotkov. Svetovno znana italijanska pršuta sta Prosciutto di San Daniele in Prosciutto di Parma. Španija pa je znana po pršutih jamón Ibérico in jamón serrano (iz mesa belih prašičev). 

Hranilna vrednost kraškega pršuta

Kraški pršut je s prehranskega vidika priporočljiv izdelek, saj vsebuje majhno količino soli in maščob. Bogat je z vitamini in minerali. Njegova beljakovinska sestava je celo boljša od svežega mesa, saj se pri svežem mesu precej beljakovin pri kuhanju izgubi. Zaradi razgrajenih beljakovin je lahko prebavljiv in ima visoko hranilno vrednost. Zorijo ga 12 mesecev, tistega premium pa kar 16 mesecev.

Istrski pršut, še en spremljavalec kulinaričnih narezkov, je poseben po tem, da je brez kože in brez slanine ter zorjen najmanj 15 mesecev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite