Široki rezanci s školjkami in z belo vinsko omako ter dodatkom lovorja, timijana, peteršilja in rožmarina ustvarijo jed, v kateri vonjamo morje. Omaka se lepo, svilnato preplete z rezanci, zato jih posrkamo do zadnje slastne kapljice.
Sestavine za široke rezance s školjkami in belo vinsko omako
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 500 ml suhega belega vina
- 1 lovorov list
- 2 sveži vejici timijana
- 5 žlic svežega peteršilja
- 1 žlica svežega rožmarina
- 4 žlice masla
- 2 kg klapavic
- sol
- poper
- 450 g rezancev
Postopek
1V lonec damo sesekljano čebulo, drobno sesekljan česen, belo vino, nasekljana zelišča in 2 žlici masla. Zavremo in zmanjšamo ogenj. Dodamo školjke (očiščene in oščetkane, odprte školjke zavržemo), začinimo in pokrito kuhamo 4 minute, da se školjke odprejo. Vmes večkrat potresemo lonec. Odstavimo in z zajemalko poberemo školjke ven, še zaprte odvržemo. Polovico školjk izluščimo, ostale pustimo.
2V velikem loncu zavremo osoljeno vodo in skuhamo rezance. Odcedimo in jih damo v globoke krožnike. Vode ne zavržemo. Školjke porazdelimo po testeninah.
3Ostanek masla vmešamo v precejeno vodo od školjk, nato testenine prelijemo z omako, okrasimo s celimi školjkami in takoj ponudimo.