Izjemno okusna rižota z mrtvaškimi trobentami, pa brez skrbi, saj je kljub malce srhljivemu imenu ta posebna goba užitna in okusna. Italijani jo celo primerjajo s tartufi.
Sestavine za rižoto z mrtvaškimi trobentami
- 400 g riža, ki se ne razkuha – Carnaroli
- 300 g svežih črnih trobent
- 2 šalotki
- 1 dl suhega belega vina
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica masla
- 40 g sveže naribanega parmezana
- 3 žlice oljčnega olja
- sol
- poper
- nekaj lističev svežega timijana za okras
Postopek
1Trobente temeljito očistimo – najlažje to naredimo tako, da jih previdno prerežemo po dolžini in pobrišemo z vlažno krpo.
2V ponvi segrejemo eno žlico olja, dodamo očiščene trobente in jih na zmerni temperaturi pražimo, dokler ne izgubijo dobršen del vode. Vzamemo jih iz ponve in shranimo na toplem.
3V isti ponvi segrejemo preostalo olje in na njem pocvremo očiščeno in nasekljano šalotko. Cvremo približni tri minute, da se malo zmehča, nato dodamo riž. Cvremo, dokler riž ne postekleni, nato zalijemo z belim vinom. Na močnem ognju mešamo toliko časa, da vino izhlapi, nato prilijemo eno zajemalko juhe, posolimo in popopramo.
4Premešamo in takoj, ko se tekočina vpije, dodamo v ponev gobe in drugo zajemalko juhe. Mešamo in vsakič, ko se tekočina absorbira, dodajamo po eno zajemalko juhe, dokler ni riž kuhan, kar traja približno 18 minut.
5Odstavimo z ognja, vmešamo eno žlico masla in parmezan, premešamo, pokrijemo za 3 minute, potresemo s svežim timijanom in postrežemo.