Okusna rižota s popečeno panceto.
Sestavine
- 320 g riža
- 200 g treviškega radiča
- 150 g pancete
- 1 srednja čebula
- 2 stroka česna
- 30 g masla
- 30 g parmezana
- oljčno olje
- sol in poper
- približno 1 l goveje juhe
Postopek
1Treviški radič operemo, če so listi zelo veliki, jih po dolžini prerežemo na polovico, manjše pustimo cele in vse narežemo na trakce. Panceto narežemo na koščke, čebulo in česen nasekljamo.
2V ponvi segrejemo malo oljčnega olja in treviški radič popražimo, da se nekoliko zmehča. Dodamo pol deci vode in za 2 minuti pokrijemo s pokrovko, da se poduši. Radič preložimo na krožnik. V ponev stresemo koščke pancete, jih popražimo in prestavimo v posodico.
3V ponev po potrebi dodamo malo oljčnega olja, dodamo čebulo, malo posolimo in popražimo, da se čebula razpusti. K čebuli dodamo česen in popražimo, da zadiši. V ponev damo riž, solimo in popramo po okusu ter pražimo nekaj minut. Solimo previdno, saj je slana že juha.
4Riž zalijemo s tremi zajemalkami goveje juhe (vode ali zelenjavne jušne osnove). Riž kuhamo do mehkega, oziroma toliko časa kot piše na embalaži. Zalivamo ga postopoma, ko riž vpije skoraj vso tekočino dodamo novo in vmes večkrat premešamo. Če je juha zelo slana, je lahko uporabimo manj in vmes zalivamo tudi z vodo (enako storimo tudi, če nam juhe zmanjka).
5Minuto ali dve pred koncem vmešamo treviški radič, poskusimo in po potrebi dodamo še malo popra ter pokuhamo do konca. Rižoto odstavimo, ji vmešamo maslo in parmezan, pokrijemo in pustimo počivati 5 minut. Serviramo na krožnik in potresemo s popečeno panceto, po želji tudi s še malo parmezana.