Rižota s koprivami je sveža, preprosta in okusna, je prava spomladanska poslastica. Kopriva je bogata z vitamini, minerali in aminokislinami, zato je dobrodošla na naših mizah.
Rižoto, podobno kot testenine, lahko pripravljamo skoraj z vsako zelenjavo, odlične se poveže tudi s koprivo.
Sestavine za rižoto s koprivami
- 400 g riža
- 250 vršičkov mlade koprive
- 2 šalotki
- 1,3 litra zelenjavne jušne osnove
- 1 dl suhega belega vina
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 neškropljena limona
- 1 žlička soli
- 40 g masla
- 30 g sveže naribanega parmezana
Postopek
1Koprivam odstranimo stebla in uporabimo samo mlade vršičke. Operemo jih s hladno vodo. S koprivami delajte v rokavicah, da vas ne opečejo.
2Liste drobno nasekljamo, prav tako nasekljamo tudi šalotki. Limono najprej naribamo, nato pa iztisnemo sok. Jušno osnovo zavremo.
3V večji ponvi segrejemo oljčno olje in na njem popražimo šalotko. Ko postekleni, dodamo koprive in posolimo. Dušimo nekaj minut, nato dodamo opran riž.
4Ob stalnem mešanju ga prepražimo, da postekleni, nato ga zalijemo z belim vinom in sokom polovice limone. Dodamo še naribano lupinico in dušimo, da povre polovica tekočine in ves alkohol.
5Zalijemo z zajemalko vroče jušne osnove in premešamo. Ko se riž posuši, dodamo naslednjo zajemalko juhe.
6To ponavljamo toliko časa, da je riž kuhan, kar traja približno 20 minut. Nekaj minut prej dolijemo še preostali limonin sok, dobro premešamo in odstavimo z ognja.
7V rižoto primešamo maslo in parmezan in pustimo pokrito dve minuti, da se sprostijo vsi okusi. Postrežemo lahko kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu z žara.