Musaka iz jajčevcev

Znam svetuje

Musaka iz jajčevcev je odličen način, kako uporabimo te izjemno okusne in vsestranske sadeže.

Jajčevec ali melancan izvira iz Bljižnega vzhoda, kjer ga gojijo kot večletnico. Pri nas to temno vijolično zelenjavo gojimo kot enoletnico. Prihaja iz Indije, znano pa je, da so jih Kitajci gojili že petsto let pred našim štetjem. Iz Kitajske so potovali v Afriko, iz Afrike pa vse do Italije, kjer jih poznajo že od 14. stoletja dalje.

Sestavine

  • 900 g jajčevcev
  • 450 g mlete jagnjetine
  • 2 paradižnika
  • 2 čebuli
  • 120 ml belega suhega vina
  • 120 ml oljčnega olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • malo peteršilja
  • ščepec cimeta
  • sol
  • poper

Za bešamel

  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 600 ml toplega mleka
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • 25 g naribanega parmezana
  • sol
  • poper

Postopek

1Jajčevce operemo in narežemo na kolobarje. Posolimo jih in pustimo počivati 30 minut, nakar jih oplaknemo in dobro osušimo.

2Čebulo drobno sesekljamo, operemo peteršilj in ga drobno nasekljamo.

3V segreto ponev damo 2 žlici olja, popečemo jajčevce z obeh strani in jim obrišemo maščobo. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, olupimo in narežemo na majhne kocke.

4Na dveh žlicah olja prepražimo čebulo, dodamo meso in pražimo približno 5 minut. Med praženjem nenehno mešamo. Dodamo koščke paradižnika, cimet, mezgo, peteršilj, vino, sol in poper. Premešamo, pokrijemo in kuhamo še 15 minut, vmes premešamo.

5Za bešamel damo maslo, primešamo moko, popražimo kakšno minuto in odstavimo. Počasi dolivamo mleko in med tem ves čas mešamo, da ne nastanejo grudice. Kuhamo še 2 minuti. Dodamo muškatni orešček, sol in poper.

6Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Pekač namastimo s preostalim oljem in obložimo s plastjo jajčevcev. Nato damo plast mesne omake in postopek ponavljamo, dokler ne uporabimo vseh sestavin. Za konec pustimo 4 kolobarje jajčevcev. Za zadnjo plast damo bešamel in ga enakomerno razporedimo. Po bešamelu položimo 4 jajčevce in musako pečemo 45 minut. Po želji lahko potresemo s parmezanom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite