Kremne testenine s kozicami

Znam svetuje

Če lahko omako pripravimo medtem, ko se kuhajo testenine, pomeni, da bo kosilo v pol ure nared. Preprost recept z le nekaj sestavinami in okusom, kot v najboljših restavracijah.

Sestavine

  • 400 g rezancev
  • 250 g olupljenih kozic – repkov
  • 250 ml sladke smetane
  • 150 g sveže naribanega parmezana
  • 2 stroka česna
  • 1 dl suhega belega vina
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 70 g masla
  • pol žličke mlete paprike, lahko tudi pikantne
  • sol in poper
  • dve vejici svežega timijana

Postopek

1Pristavimo vodo za testenine, za 400 g testenin, kar zadostuje za 4 osebe, 4 litre vode. Ko zavre, jo posolimo in skuhamo testenine al dente.

2Medtem pripravimo omako. Kozice začinimo s soljo, poprom in mleto papriko. V večjo ponv damo žlico oljčnega olja, segrejemo in na njem ocvremo kozice, dve minuti na vsaki strani bo dovolj, da ne bodo več prosojne. Odstranimo iz ponve in shranimo na toplem.

3V isto ponev damo maslo in drobno nasekljano čebulo, jo malo posolimo in na močnem ognju, ob stalnem mešanju cvremo 5 minut. Dodamo še česen, in ko ta zadiši zalijemo z belim vinom. Pustimo vreti nekaj minut, da izhlapi ves alkohol in nam ostane le ¼ tekočine.

4Primešamo še sladko smetano, nariban parmezan, začinimo s poprom in na nizki temperaturi mešamo toliko časa, da se parmezan stopi in omaka dobi kremno teksturo. Ko v omako dodajamo sir, ne vremo več, da se nam ne sesiri.

5V kremno omako primešamo še kuhane in odcejene testenine, kozice, dobro premešamo, in če se nam zdijo testenine presuhe, dodamo malo vode v kateri so se kuhale.

6Testenine damo na krožnike in potresemo s svežim timijanom. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite