Tortice s skuto in marelicami nam lahko popestrijo velikonočne praznike. Pripravimo jih lahko kar v pekaču za muffine. Mase je dovolj za 12 tortic.
Sestavine za velikonočne tortice s skutinim nadevom
Testo
- 250 g bele moke
- 170 g masla
- 80 g sladkorja
- ščepec soli
Nadev
- 250 g pasirane skute
- 1/2 lončka kisle smetane
- 1 žlica limoninega soka
- 40 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 1 jajce
- 6 marelic (12 polovičk)
- maslo za pekač
Postopek
1Iz sestavin za testo zamesimo krhko testo, po potrebi dodamo kakšno žlico mrzle vode.
2Zavijemo ga v plastično folijo in damo v hladilnik za pol ure. Medtem pečico segrejemo na 180°C in pekač za muffine dobro namažemo z maslom.
3Testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na 12 enakih delov. Košček testa damo v modelček za muffin in s prsti oblikujemo v košarico (obložimo dno in rob do vrha).
4Dno dobro prepikamo z vilicami in pekač postavimo v segreto pečico. Pečemo približno 5 minut.
5V posodi zmešamo vse sestavine za nadev. Pekač z napol pečenim testom vzamemo iz pečice, ga malo pohladimo in z maso nadevamo posodice iz testa.
6Damo ga nazaj v pečico in pečemo 15 minut.
7Nazadnje na vsako tortico položimo še polovičko marelice in pečemo še nekaj minut, da se nadev lepo zlato-rumeno zapeče.
Nasvet
4Uporabimo lahko sveže ali zmrznjene marelice, če pa uporabljamo zmrznjene, jih najprej odtalimo.