Tem velikonočnim sladkim žemljicam se boste težko uprli, sploh če jih boste izdatno namazali z maslom. Iz navedenih sestavin spečemo 12 žemljic.
Sestavine za velikonočne sladke žemljice
Testo
- 375 g moke
- 40 g svežega kvasa
- 185 ml mlačne vode
- 50 g sladkorja
- ščepec soli
- 1 čajna žlička cimeta
- 30 g zmehčanega masla
- Po 20 g rozin, kandiranega sadja in suhih brusnic
Križ
- 75 g moke
- 60 g vode
- 20 g olja
Za glazuro
- 60 g sladkorja
- 40 ml vode
Postopek
1V večjo skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo mlačno vodo, malo sladkorja in moke, nadrobimo kvas, premešamo in pustimo 10 minut, da se naredi kvasec. Dodamo še cimet, preostali sladkor in sol ter gnetemo toliko časa, dokler ne dobimo gladkega testa.
2Zmehčano maslo dodajamo postopoma. Ko smo vmesili vse maslo, dodamo še rozine, suhe brusnice in narezano kandirano sadje. Mesimo toliko časa, da se sestavine lepo porazdelijo.
3Testo damo v namaščeno skledo, pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem eno uro, dokler ne naraste na dvakratno količino.
4Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino. Testo razdelimo na 12 (približno 40 g težkih) enakih kroglic. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj v primerni razdalji polagamo žemljice. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati v toplem prostoru še pol ure.
5Medtem zmešamo moko, olje in vodo v gladko pasto. Damo jo v dresirno vrečko in ko žemljice dobro vzhajajo, na vsako narišemo križ.
6Pečico segrejemo na 200°C in v njej pečemo žemljice 20 minut, dokler se ne obarvajo v zlato-rjavo barvo.
7Medtem ko se žemljice pečejo, pripravimo še glazuro. V majhen lonček damo vodo in sladkor, zavremo in vremo toliko časa, da sirup postane bister.
8Pečene žemljice še vroče premažemo z glazuro in pustimo, da se ohladijo.