Prava turška baklava.
Sestavine
Testo
- 20-30 tankih listov vlečenega testa
- 200 g surovega masla za pomastitev listov testa in pekača
Nadev
- 300 g zmletih ali fino nastrganih orehov
- 300 g zmletih mandljev
Šerbet
- 600 g sladkorja
- 2-3 dl vode
- 1 strok vanilje ali v vrečka vaniljevega sladkorja
Priprava
1Pekač po dnu premažemo z maslom. Vanj izmenično razgrnemo po dva lista vlečenega testa, ju pokapamo z raztopljenim maslom in posipljemo z mešanico zmletih orehov in mandljev. Na vrhu mora biti testo. Še surovo baklavo z ostrim nožem zrežemo na kvadrate, rombe ali trikotnike in vsakega posebej dobro zalijemo z raztopljenim maslom, ker je od tega odvisno, kako visoka bo pečena baklava.
2Pečemo v segreti pečici na 200 °C približno 40 do 50 minut. Malo pred koncem temperaturo znižamo na 150 °C.
Šerbet
3Sladkor prelijemo z vodo, dodamo strok vanilje ali vaniljev sladkor in ga kuhamo, dokler ne postane skoraj tako gost kakor med. Pečeno baklavo nekoliko ohladimo, a še vedno precej toplo prelijemo z vročim šerbetom in pustimo, da ga sladica dobro vsrka. Za okras položimo na vrh strok vanilje iz šerbeta.
Nasvet
4Baklava ni enako dobra, če orehe in mandlje sesekljamo; pravi okus dajo le fino nastrgani orehi v električnem strgalniku za orehe oz. v mlinčku za orehe.