Rižev narastek s pudingom

Znam svetuje

Ko si zaželimo nekaj sladkega in ne nameravamo zato v trgovino po sestavine, na mizo denemo riž (ali pšenični zdrob), mleko in kakšno jajce. Osnova za okusno jed je pred nami.

Spomnila nas bo na vrtčevske in šolske čase, ko so kuharice pripravile tako dober rižev narastek, da ga domala nobena mama ni prekosila in smo se večkrat spraševale, v čem je vendar ta skrivnost. Morda samo v tem, da je sosedova trava vedno bolj zelena od naše.

Včasih lahko, tako za kulinarični pogum, na obisk povabimo sosedove otroke ali pa našo sladico ponudimo odraslim. Prepričana sem, da bodo vse pojedli. Majhni in veliki.

Za kuhanje riževega narastka je najbolj primeren riž okroglega zrna. Najlepše se napije tekočine in preoblikuje svojo strukturo, da postane ravno prav pocasta in kremasta.

Sestavine za rižev narastek s pudingom

  • 1 liter in pol mleka
  • ščepec soli
  • vrečko pudinga
  • 3 žlice sladkorja
  • 3 jajca
  • rozine
  • pomarančni sok
  • malinovec
  • 25 dkg riža

Postopek

Rižev narastek

1En liter mleko denemo v ponev z debelejšim dnom, da se nam ne sprime. Emajlirana posoda je, na primer, skregana s kuhanjem mleka. Mleko posolimo, vanj lahko damo tudi vaniljev strok, limonino ali pomrančno lupinico, najbolje ekološko pridelano, in zavremo.

2V zakuhano mleko damo riž in ogenj znižamo. Med kuhanjem na zmernem ognju, kar nam bo vzelo okoli 15 do 20 minut, zmes ves čas mešamo. Tako bo postala sočna in gosta.

3Če med kuho opazite, da vam zmanjkuje tekočine, mirno dodajte še malo mleka. Po kuhanju riž mora ostati dokaj čvrst, saj ga čaka še mešanje s pudingom, kar ga bo dodatno zmehčalo, in peka v pečici, ko bo riž izgubil svojo pacavost, a na našo srečo ohranil mehkobo. Medtem se lotimo pudinga.

Vaniljev puding

4Puding skuhamo na običajen način, torej po navodilih na vrečki. Tam običajno tudi piše, da v puding damo 3 do 5 žlic sladkorja. Mi smo to količino zmanjšali na 3 žlice.

5Čvrsto kuhan riž odstavimo, primešamo mu žlico masla, pomešamo z vročim pudingom in počakamo, da se ohladi. Nakar si pripravimo jajca.

Ostalo

6Potrebujemo 3 jajca. Ločimo rumenjake, jih stepemo ali pa kar cele damo v ohlajeno zmes. Pridamo še 2 žlici sladkorja. Premešamo.

7Iz beljakov naredimo sneg in ga počasi, nežno vmešajte v zmes.

8Na tem koraku lahko narastku dodamo tudi rozine, ki smo jih namočili bodisi v rumu bodisi v pomarančnem soku, ali pa katero koli drugo sadje, ki ga lahko damo v zmes ali pa položimo po vrhu riževega narastka. Vaniljev poding se seveda ujema s sadnimi okusi vseh vrst.

Pečenje

9Globok pekač dobro namastimo z maslom, ne pozabimo niti na robove. Narastek pečemo 40 do 45 minut na 180 °C v predogreti navadni pečici in ga damo na srednjo rešetko. Po vrhu se mora obarvati zlato, tudi temnozlato. In nato počakamo, da se nekoliko ohladi v pekaču, ter ga razrežemo. Po vrhu lahko rižev narastek polijemo z domačim malinovcem. In to je to. Dober tek.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite