Pita z jabolki

Znam svetuje

Česar se res nikoli ne naveličamo, so sočne sadne pite, ki jih postrežemo po nedeljskem kosilu. Vonj po cimetu in jabolkih napolni celo stanovanje in ustvari prijetno vzdušje.

Pita z jabolki je ravno takšna čarobna poslastica, ki vas bo prevzela s svojo neustavljivo aromo in okusom. Ta recept je odličen način, kako izkoristiti sezono zrelih jabolk in ustvariti popolno sladico za družinske obroke ali posebne priložnosti. Ne le, da je preprost za pripravo, ampak vas bo tudi navdušil z bogato plastjo sočnih jabolčnih nadevov, ki se skrivajo pod hrustljavim plaščem testa.

V tem receptu bomo delili korake za ustvarjanje te čarobne pite, ki bo vaše brbončice razvajala s sladko harmonijo jabolk in začimb. Pripravite se na nepozabno kulinarično izkušnjo, ki bo vaše nedelje napolnila s toplino in okusom.

Sestavine za pito z jabolki

Za krhko testo

  • 200 g mehke bele moke
  • 150 g mehkega masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • ščepec soli

Za nadev 

  • 1 kg jabolk
  • 100 g sladkorja
  • 50 g masla
  • sok 2 limon
  • 1 žlička cimeta

Postopek

1Pečico predgrejemo na 200 °C. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom. Dodamo jajce, sladkor, ščepec soli in na lističe narezano maslo. S hladnimi rokami zgnetemo gladko testo. 

2Dobro polovico testa razporedimo po dnu pekača obloženega s peki papirjem in ga z vilicami večkrat prebodemo. Preostalo testo prihranimo za rob in mrežico.

3Testo pečemo v ogreti pečici 10 minut. Ko je pečeno, ga ohladimo, rob dobro namažemo z maslom in iz testa oblikujemo 2 cm visok rob.

4Jabolka olupimo, odstranimo peclje, muho in pečke. Polovico jih narežemo na približno 1 cm velike kockice, posujemo s polovico sladkorja, cimetom in polijemo s polovico limoninega soka. Drugo polovico jabolk narežemo na čim manjše koščke.

5V ponvi segrejemo maslo in na njem do mehkega podušimo jabolka, ki jih zalijemo z limoninim sokom. Zmehčanim dodamo še preostali sladkor. Ko so jabolka mehka, jih pretlačimo v čežano. Čežano porazdelimo na pečeno testo, povrhu posujemo koščke jabolk in oblikujemo mrežico.

6Pečemo na 180 °C približno 40 minut. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite