Krhka pita s kremnim nadevom in sveลพimi figami.
Sestavine
- 10 veฤjih fig
Krhko testo
- 300 g moke
- 200 g masla
- 80 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- ลกฤepec soli
Nadev
- 300 g mascarponeja
- 200 g kremnega sira
- 70 g sladkorja
- 100 ml smetane za stepanje
- 2 vaniljeva sladkorja
- 1 ลพliฤka vaniljevega ekstrakta
- limonina lupinica
Postopek
1Sestavine za testo na hitro zamesimo v krhko testo, ga zavijemo v plastiฤno folijo in postavimo v hladilnik za pol ure.
2Testo vzamemo iz hladilnika, ga razvaljamo in prestavimo v pekaฤ, ki ga dobro namaลพemo z maslom. Testo po celem dnu prebodemo z vilicami, pokrijemo s peki papirjem in obloลพimo s kroglicami za slepo peko (ali suhim fiลพolom).
3Peฤemo v peฤici, ki smo jo segreli na 180ยฐC, pribliลพno 20 minut, nato kroglice in peki papir odstranimo in peฤemo ลกe pribliลพno 15 minut, da se testo lepo zlato-rumeno obarva.
4Pustimo, da se testo popolnoma ohladi in medtem pripravimo nadev. Vse sestavine damo v posodo in jih z elektriฤno metlico zmeลกamo v gladko kremo. Enakomerno jo razporedimo na krhko testo in obloลพimo s sveลพimi, narezanimi figami. Postreลพemo ohlajeno.
Nasvet
5ฤe se nam ne da peฤi krhkega testa, lahko naredimo tudi piลกkotno dno (zmeลกamo 400 g mletih piลกkotov in 180 g stopljenega masla).