Krhka pita s kremnim nadevom in svežimi figami.
Sestavine
- 10 večjih fig
Krhko testo
- 300 g moke
- 200 g masla
- 80 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- ščepec soli
Nadev
- 300 g mascarponeja
- 200 g kremnega sira
- 70 g sladkorja
- 100 ml smetane za stepanje
- 2 vaniljeva sladkorja
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- limonina lupinica
Postopek
1Sestavine za testo na hitro zamesimo v krhko testo, ga zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik za pol ure.
2Testo vzamemo iz hladilnika, ga razvaljamo in prestavimo v pekač, ki ga dobro namažemo z maslom. Testo po celem dnu prebodemo z vilicami, pokrijemo s peki papirjem in obložimo s kroglicami za slepo peko (ali suhim fižolom).
3Pečemo v pečici, ki smo jo segreli na 180°C, približno 20 minut, nato kroglice in peki papir odstranimo in pečemo še približno 15 minut, da se testo lepo zlato-rumeno obarva.
4Pustimo, da se testo popolnoma ohladi in medtem pripravimo nadev. Vse sestavine damo v posodo in jih z električno metlico zmešamo v gladko kremo. Enakomerno jo razporedimo na krhko testo in obložimo s svežimi, narezanimi figami. Postrežemo ohlajeno.
Nasvet
5Če se nam ne da peči krhkega testa, lahko naredimo tudi piškotno dno (zmešamo 400 g mletih piškotov in 180 g stopljenega masla).