Šparglji so zaradi svojih diuretičnih in očiščevalnih lastnosti idealna hrana po dolgi zimi. Pripravimo jih lahko na veliko načinov, ampak po navadi je najenostavnejši način tudi najboljši.
Sestavine
- 400 g divjih špargljev
- 100 g narezane slanine
- 6 jajc
- sol in poper po okusu
Postopek
1Špargljem odlomimo trdi del stebla in jih ohlapno povežemo v šop. V visokem loncu zavremo vodo, vanjo damo povezane šparglje in kuhamo nekaj minut. Vršičke pustimo zunaj.
2V skledo ubijemo jajca, posolimo (previdno s soljo, ker je slana že slanina), popopramo in malo razžvrkljamo z vilicami. Slanino narežemo na tanke rezine.
3Kuhane šparglje vzamemo iz vode in jih narežemo na manjše kose.
4Večjo ponev segrejemo, v njej pocvremo slanino, dodamo narezane šparglje in če se nam zdi, da je premalo maščobe, dodamo še žlico oljčnega olja.
5Na šparglje zlijemo jajca in mešamo 2-3 minute, da jajca zakrknejo. Postrežemo takoj s svežim kruhom.
Nasvet
6Pri kuhanju špargljev vode ne solimo. Na ta način jo lahko prihranimo in pijemo čez dan, da izkoristimo njene diuretične lastnosti.