Piškotom dodamo dišave, klinčke, cimet, muškatni orešček, koriander in sladki janež. Dišeči, mehki in okusni bodo odlična popestritev vsakih praznikov.
Sestavine za mehke božične piškote brez jajc, oblite s čokolado
- 250 g mehke bele moke
- 70 g mletih mandljev ali lešnikov
- 20 g kakava v prahu
- 150 g sladkorja
- 50 g medu
- 8 g pecilnega praška
- 1 neškropljena pomaranča – lupinica
- 120 ml pomarančnega soka
- 1/4 žličke soli
- 1 ščepec vsake začimbe, cimeta, mletih klinčkov, muškatnega oreščka, koriandra in sladkega janeža
- 200 g temne čokolade
Postopek
1Pečico segrejemo na 180°C, pekač obložimo s peki papirjem.
2V večjo skledo presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo mandljevo moko, kakav v prahu, sladkor, med, pomarančno lupinico, vse začimbe, sol in pomarančni sok. Začimbe seveda lahko spreminjamo po okusu, kakšne damo več ali tudi kakšno spustimo.
3Zgnetemo gladko testo. Če je pretrdo, lahko dodamo nekaj žlic vroče vode. Testo na rahlo pomokani deski razvaljamo na 1,5 cm debeline.
4Z ostrim nožem ga narežemo na približno 5 cm velike kvadrate. Polagamo jih na peki papir in pečemo 15 minut, med njimi pa puščamo nekaj prostora, ker bodo malo narasli.
5Pečene vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetki.
6Čokolado nalomimo na majhne koščke in nad vodno kopeljo stopimo. Vanjo pomakamo pečene piškote. Pomagamo si z večjo pinceto, s čopičem pa pokrijemo vse luknjice.
7Odlagamo na peki papir in pustimo, da se čokoladni obliv popolnoma strdi.