Čokoladno karamelna pita, ki se topi v ustih, je kot nalašč za vse ljubitelje sladkega, saj združuje bogato čokoladno kremo s slastno karamelo. Začnemo s hrustljavo podlago, ki ji dodamo masleno čokoladno kremo. Ta kremasta mešanica se stopi v ustih, s svojo čokoladno aromo pa vas bo popeljala v raj. Vrhunec okusa pa je dosežen z dodatkom karamelne omake, ki se preliva po vrhu pite in ustvari sladko-kiselkasto kombinacijo, ki kar vabi po več.
Pita se lahko postreže hladna ali rahlo segreta, odvisno od vaših želja. Lahko jo okrasimo s stepeno smetano ali žlico sladoleda, ki še poudari čudovite okuse te sladke poslastice.
Sestavine za mehko čokoladno – karamelno pito
- 250 g krhkega testa
- moka za posipanje
- maslo za model
- sladkor v prahu za posipanje
Nadev
- 140 g temne čokolade
- 175 g masla
- 250 g rjavega sladkorja
- 100 g moke
- 3 kapljice vaniljeve arome
- 6 jajc
- 150 g sladke smetane za stepat (po želji)
Postopek
1Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo na rahlo pomokani površini razvaljamo in z njim obložimo pomaščen pekač za pito. Testo z vilicami večkrat prebodemo, prekrijemo s peki papirjem in suhim fižolom. Pečemo ga 15 minut, papir za peko in fižol po tem času odstranimo in pečemo še 10 minut. Ohladimo in pečico zmanjšamo na 180 stopinj.
2Med peko podlage pripravimo nadev. Čokolado in maslo damo v posodo, ki jo postavimo v vodno kopel. Stopimo čokolado, gladko zmešamo in ohladimo. V drugi skledi zmešamo sladkor, moko, vaniljo in jajca. Primešamo čokolado.
3Nadev zlijemo na testo in kolač pečemo 50 minut. Dobro ga ohladimo, potem potresemo s sladkorjem v prahu. Ko ponudimo, lahko dodamo zraven stepeno sladko smetano.