Masleni buhteljni

Znam svetuje

Masleni, hrustljavi buhteljni so priljubljeno pustno pecivo na Bavarskem. Ker je med sestavinami precej masla, se pripravljajo z veฤ kvasa, da buhteljni lahko vzhajajo.

Sestavine za maslene buhteljne

  • 500 g moke
  • 50 g kvasa
  • 2 ลพlici sladkorja
  • 1,2 dl mlaฤnega mleka
  • 200 g zmehฤanega masla
  • 1 jajce
  • ลกฤepec soli
  • 2 veliki ลพlici masla za pekaฤ in premaz

Postopek

1V skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas, ki ga s sladkorjem polovico mleka in malo moke zmeลกamo v kvasec.

2Skledo pokrijemo in pustimo na toplem, da kvasec vzhaja, pribliลพno 15 minut.

3Dodamo preostalo mleko, maslo, jajce in sol. Vse dobro zgnetemo in testo stepamo toliko ฤasa, da se loฤi od sklede in naredi mehurฤke.

4Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem dobre pol ure, da naraste na dvojno povrลกino.

5V ponvi stopimo maslo. Pekaฤ namastimo.  Od testa odvzemamo za oreh velike koลกฤke in jih oblikujemo v kroglice. Vsako kroglico povaljamo v stopljenem maslu in jih tesno naloลพimo po dnu pekaฤa. Pekaฤ pokrijemo in pustimo vzhajati ลกe pol ure.

6Peฤico predgrejemo na 210ยฐC. Buhteljne peฤemo v srednji legi 30 minut, da se zlato rumeno rjavo obarvajo.

7Ponudimo vroฤe z vaniljevo kremo, ki smo ji primeลกali stepeno smetano in (za odrasle) ลพlico ruma. Recept za vaniljevo kremo najdete v zavihku sladice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite