Masleni, hrustljavi buhteljni so priljubljeno pustno pecivo na Bavarskem. Ker je med sestavinami precej masla, se pripravljajo z več kvasa, da buhteljni lahko vzhajajo.
Sestavine za maslene buhteljne
- 500 g moke
- 50 g kvasa
- 2 žlici sladkorja
- 1,2 dl mlačnega mleka
- 200 g zmehčanega masla
- 1 jajce
- ščepec soli
- 2 veliki žlici masla za pekač in premaz
Postopek
1V skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas, ki ga s sladkorjem polovico mleka in malo moke zmešamo v kvasec.
2Skledo pokrijemo in pustimo na toplem, da kvasec vzhaja, približno 15 minut.
3Dodamo preostalo mleko, maslo, jajce in sol. Vse dobro zgnetemo in testo stepamo toliko časa, da se loči od sklede in naredi mehurčke.
4Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem dobre pol ure, da naraste na dvojno površino.
5V ponvi stopimo maslo. Pekač namastimo. Od testa odvzemamo za oreh velike koščke in jih oblikujemo v kroglice. Vsako kroglico povaljamo v stopljenem maslu in jih tesno naložimo po dnu pekača. Pekač pokrijemo in pustimo vzhajati še pol ure.
6Pečico predgrejemo na 210°C. Buhteljne pečemo v srednji legi 30 minut, da se zlato rumeno rjavo obarvajo.
7Ponudimo vroče z vaniljevo kremo, ki smo ji primešali stepeno smetano in (za odrasle) žlico ruma. Recept za vaniljevo kremo najdete v zavihku sladice.