Masleni, hrustljavi buhteljni so priljubljeno pustno pecivo na Bavarskem. Ker je med sestavinami precej masla, se pripravljajo z veฤ kvasa, da buhteljni lahko vzhajajo.
Sestavine za maslene buhteljne
- 500 g moke
- 50 g kvasa
- 2 ลพlici sladkorja
- 1,2 dl mlaฤnega mleka
- 200 g zmehฤanega masla
- 1 jajce
- ลกฤepec soli
- 2 veliki ลพlici masla za pekaฤ in premaz
Postopek
1V skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas, ki ga s sladkorjem polovico mleka in malo moke zmeลกamo v kvasec.
2Skledo pokrijemo in pustimo na toplem, da kvasec vzhaja, pribliลพno 15 minut.
3Dodamo preostalo mleko, maslo, jajce in sol. Vse dobro zgnetemo in testo stepamo toliko ฤasa, da se loฤi od sklede in naredi mehurฤke.
4Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem dobre pol ure, da naraste na dvojno povrลกino.
5V ponvi stopimo maslo. Pekaฤ namastimo. Od testa odvzemamo za oreh velike koลกฤke in jih oblikujemo v kroglice. Vsako kroglico povaljamo v stopljenem maslu in jih tesno naloลพimo po dnu pekaฤa. Pekaฤ pokrijemo in pustimo vzhajati ลกe pol ure.
6Peฤico predgrejemo na 210ยฐC. Buhteljne peฤemo v srednji legi 30 minut, da se zlato rumeno rjavo obarvajo.
7Ponudimo vroฤe z vaniljevo kremo, ki smo ji primeลกali stepeno smetano in (za odrasle) ลพlico ruma. Recept za vaniljevo kremo najdete v zavihku sladice.