Marelični obročki – nežni piškoti, ki dišijo po domačem

Znam svetuje

Marelični obročki – nežni piškoti, ki dišijo po domačem so popolna izbira, kadar si zaželite nekaj klasičnega, a z rahlo svežino. So kot sonce ujeto v piškot, kjer se krhko masleno testo nežno prepleta s sočno marelično marmelado. Vsak ugriz prinaša popolno ravnovesje med sladkostjo, svežino in nežno kislostjo – ravno prav za popoldanski čaj ali jutranjo kavico.

Sestavine za marelične obročke (za približno 25 kosov)

  • 300 g mehke bele moke
  • 200 g mehkega masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • nastrgana lupinica 1 neškropljene limone
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/2 pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 200 g marelične marmelade
  • 1 žlica limoninega soka

Postopek

1Moko in pecilni prašek presejte v večjo skledo. Dodajte sladkor v prahu, ščepec soli in cimet. Maslo narežite na koščke in ga dodajte k suhim sestavinam. Na sredini naredite jamico in vanjo ubijte jajce. S hladnimi rokami zgnetite gladko testo, ga zavijte v folijo in za eno uro postavite v hladilnik, da se učvrsti.

2Delovno površino rahlo pomokajte in testo razvaljajte na približno 2–3 mm debelo ploščo. Z dvema okroglima modelčkoma (en večji, en manjši) izrežite kroge. Na polovici izrezanih krogov izrežite še manjši krog, da nastanejo obročki.

3Testo, ki ostane, znova pregnetite in razvaljajte, dokler ne porabite vseh sestavin.

4Pekač obložite s papirjem za peko, pečico pa segrejte na 180 °C. Piškote razporedite po pekaču in jih pecite 8–10 minut, da se rahlo obarvajo zlato-rumeno in zadišijo po maslu.

5Marelično marmelado segrejte skupaj z žlico limoninega soka, da postane gladka in mazljiva. Na še tople spodnje dele piškotov (tiste brez luknje) nanesite žličko marmelade in pokrijte z obročkom. Pustite, da se popolnoma ohladijo.

Nasveti za popolne marelične obročke

• Testo vedno hladite, saj se tako med valjanjem ne lepi in obdrži lepo obliko.
• Marmelado lahko zamenjate tudi z malinovo ali ribezovo, za bolj svež okus.
• Obročke po želji posujte s sladkorjem v prahu tik pred postrežbo.
• Piškoti bodo najboljši naslednji dan, ko se marmelada in testo lepo prepojita.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Zakaj se testo drobi?

Če je testo preveč drobljivo, ste morda dodali premalo maščobe ali ga premalo zgnetli. Pomaga tudi, če ga za 10 minut postavite v hladilnik in nato ponovno pregnetete.

Lahko uporabim drugo marmelado?

Seveda! Odlično se obnesejo tudi jagodna, malinova ali marelično-ribezova marmelada – pomembno je le, da ni preveč tekoča.

Kako dolgo zdržijo marelični obročki?

V dobro zaprti posodi ostanejo sveži do 10 dni. Če jih shranite v pločevinasto škatlo, bodo še dlje ohranili aromo in krhkost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite