Makov kolač z limoninim ledom – sočna klasika z osvežujočim preobratom

Znam svetuje

Makov kolač z limoninim ledom – sočna klasika z osvežujočim preobratom navduši z bogato mletim makom in svežo limonino glazuro, ki prebudita popolno ravnovesje med nežno sladkobo in prijetno kislino. Preprost za pripravo, a po okusu prava pekovska mojstrovina, ki se lepo reže, ostane dolgo sočna in vedno izgine prva s krožnika.

Sestavine za makov kolač z limoninim ledom (za pekač 24×10 cm ali okrogel Ø 22 cm)

  • 250 g moke
  • 170 g sladkorja
  • 200 g mletega maka
  • 150 ml mleka
  • 100 g stopljenega masla
  • 40 ml rastlinskega olja
  • 3 jajca
  • 1 neškropljena limona – naribana lupinica in sok
  • 1 pecilni prašek (12 g)
  • ščep soli
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta

Sestavine za limonin led

  • 200 g sladkorja v prahu
  • sok 2 limon
  • 1 žlica makovih semen

Postopek

1Pečico segrejte na 180 °C. Pekač obložite s peki papirjem ali ga namastite in pomokajte. Mleko rahlo segrejte (ne do vretja) in z njim prelijte mleti mak; pustite 10 minut, da nabrekne – kolač bo bolj sočen.

2V skledi stepajte stopljeno maslo, sladkor, sol, limonino lupinico in olje, da zmes posvetli. Vmešajte jajca – eno po eno – in dodajte vaniljev ekstrakt, nato vmešajte limonin sok.

3Moko zmešajte s pecilnim praškom. V tekočo zmes izmenično vmešajte suhe sestavine in nabrekel mak z mlekom. Mešajte le toliko, da se vse poveže (ne pretiravajte, da kolač ostane rahel).

4Zmes prelijte v pekač in pecite 40–45 minut pri 180 °C, dokler v sredini zapičen zobotrebec ne ostane čist. Po 25–30 minutah preverite; če se prehitro barva, vrh rahlo pokrijte s peki papirjem.

5Kolač ohlajajte 10–15 minut v pekaču, nato ga previdno prestavite na mrežico. Za led sladkorju v prahu postopoma primešajte limonin sok do goste, sijoče glazure. Prelijte po mlačnem kolaču in posujte z makovimi semeni. Po želji okrasite z rezinami limone.

Namigi za popoln makov kolač

• »Cvetenje« maka v toplem mleku poudari aromo in sočnost.
• Za ekstra mehkobo zamenjajte 50 ml mleka z navadnim jogurtom ali kislo smetano.
• Limonin led nanašajte na mlačen kolač – bolje se oprime in ne zdrsne.
• Kolač ostane svež 3–4 dni v zaprti škatli; brez ledu ga lahko tudi zamrznete do 2 meseca.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Zakaj mi je kolač suh ali drobljiv?

Najpogosteje je prepečen ali pa je bilo preveč mešanja. Pecite le do čistega zobotrebca in zmes po dodajanju moke mešajte minimalno. Pomaga tudi dodatek 50 ml jogurta.

Lahko uporabim celozrnato moko?

Lahko, do 30 % moke zamenjajte s pirino ali polnozrnato. Dodajte 1–2 žlici mleka, da nadomestite večjo vpojnost.

Ali lahko zmanjšam sladkor?

Da – v biskvitu ga lahko zmanjšate na 150 g, pri glazuri pa prilagodite po okusu (a preveč redka glazura bo stekla z kolača).

S čim nadomestim limono?

Odlično se obnese pomaranča (sok + lupinica) ali mešanica limone in mandarine za nežnejšo kislino.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite