Krhka pita “gibanica”

Znam svetuje

Fotografija pove veฤ kot tisoฤ besed – ta krhka pita gibanica veฤ kot odliฤno pooseblja okuse gibanice, pa ลกe pripravljena je veliko hitreje. Sestavljena je iz krhkega testa in ลกtirih nadevov, ki poskrbijo za pravi ples brbonฤic!

Sestavine za krhko pito “gibanico”

Krhko testo

  • 130 g ostre moke
  • 130 g gladke moke
  • 8 g pecilnega praลกka
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • drobno naribana lupinica 1 bio limone
  • 3 rumenjaki (velikostni razred M)
  • 150 g hladnega masla, narezanega na listiฤe

Jabolฤni nadev

  • 450 g jabolk (3-4 jabolka, olupljena in naribana)
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 1 ลพliฤka mletega cimeta

Makov nadev

  • 100 g mletega maka
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 70 ml vrelega mleka

Orehov nadev

  • 100 g mletih orehov
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 130 ml vrelega mleka

Skutin nadev

  • 3 beljaki
  • 250 g polnomastne skute (nepasirane)
  • 80 g kristalnega sladkorja

Postopek

Krhko testo

1Suhe sestavine premeลกamo, nato jim dodamo vse ostale sestavine in zgnetemo v testo.

2Testo razdelimo na dva enaka dela in vsak del na papirju za peko razvaljamo v velikosti pekaฤa – ta naj ima mere 18×28 cm.

3Damo v hladilnik.

Jabolฤni nadev

1Jabolka premeลกamo s sladkorjem in cimetom in v ponvi na hitro prepraลพimo (3-5 minut).

2ฤŒe jabolka spustijo veliko vode, jih odcedimo.

Makov nadev

1Mak zmeลกamo s sladkorjem, prelijemo z vrelim mlekom in dobro premeลกamo.

Orehov nadev

1Pripravimo po enakem postopku kot makov nadev.

Skutin nadev

1Skuto s polovico sladkorja gladko zmeลกamo z roฤnim meลกalnikom.

2Beljake z ostalo polovico sladkorja stepemo v ฤvrst sneg.

3Skuti z lopatko primeลกamo sneg beljakov.

Sestavljanje in peka pite

1Peฤico segrejemo na 180ยฐC.

2Ohlajeno testo s papirjem za peko vred poloลพimo v pekaฤ (ali okvir) in pazimo, da pokriva celotno povrลกino pekaฤa.

3Testo enakomerno premaลพemo najprej z makovim nadevom, nato s skutinim, orehovim in nazadnje ลกe jabolฤnim.

4Da bo mazanje nadevov gladko steklo, si pomagamo z ลพlico (nadev po kupฤkih najprej razporedimo) in paletnim noลพem (nato razmaลพemo).

5Na jabolฤni nadev s pomoฤjo papirja za peko previdno zvrnemo drugo polovico hladnega testa in pito peฤemo 30-35 minut oziroma do zlato-rjave barve.

6Peฤeno pito ohladimo, nato jo nareลพemo na kocke ali rezine. Pred postreลพbo jo posipamo s sladkorjem v prahu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite