Fotografija pove veฤ kot tisoฤ besed – ta krhka pita gibanica veฤ kot odliฤno pooseblja okuse gibanice, pa ลกe pripravljena je veliko hitreje. Sestavljena je iz krhkega testa in ลกtirih nadevov, ki poskrbijo za pravi ples brbonฤic!
Sestavine za krhko pito “gibanico”
Krhko testo
- 130 g ostre moke
- 130 g gladke moke
- 8 g pecilnega praลกka
- 60 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- drobno naribana lupinica 1 bio limone
- 3 rumenjaki (velikostni razred M)
- 150 g hladnega masla, narezanega na listiฤe
Jabolฤni nadev
- 450 g jabolk (3-4 jabolka, olupljena in naribana)
- 50 g kristalnega sladkorja
- 1 ลพliฤka mletega cimeta
Makov nadev
- 100 g mletega maka
- 50 g sladkorja v prahu
- 70 ml vrelega mleka
Orehov nadev
- 100 g mletih orehov
- 50 g sladkorja v prahu
- 130 ml vrelega mleka
Skutin nadev
- 3 beljaki
- 250 g polnomastne skute (nepasirane)
- 80 g kristalnega sladkorja
Postopek
Krhko testo
1Suhe sestavine premeลกamo, nato jim dodamo vse ostale sestavine in zgnetemo v testo.
2Testo razdelimo na dva enaka dela in vsak del na papirju za peko razvaljamo v velikosti pekaฤa – ta naj ima mere 18×28 cm.
3Damo v hladilnik.
Jabolฤni nadev
1Jabolka premeลกamo s sladkorjem in cimetom in v ponvi na hitro prepraลพimo (3-5 minut).
2ฤe jabolka spustijo veliko vode, jih odcedimo.
Makov nadev
1Mak zmeลกamo s sladkorjem, prelijemo z vrelim mlekom in dobro premeลกamo.
Orehov nadev
1Pripravimo po enakem postopku kot makov nadev.
Skutin nadev
1Skuto s polovico sladkorja gladko zmeลกamo z roฤnim meลกalnikom.
2Beljake z ostalo polovico sladkorja stepemo v ฤvrst sneg.
3Skuti z lopatko primeลกamo sneg beljakov.
Sestavljanje in peka pite
1Peฤico segrejemo na 180ยฐC.
2Ohlajeno testo s papirjem za peko vred poloลพimo v pekaฤ (ali okvir) in pazimo, da pokriva celotno povrลกino pekaฤa.
3Testo enakomerno premaลพemo najprej z makovim nadevom, nato s skutinim, orehovim in nazadnje ลกe jabolฤnim.
4Da bo mazanje nadevov gladko steklo, si pomagamo z ลพlico (nadev po kupฤkih najprej razporedimo) in paletnim noลพem (nato razmaลพemo).
5Na jabolฤni nadev s pomoฤjo papirja za peko previdno zvrnemo drugo polovico hladnega testa in pito peฤemo 30-35 minut oziroma do zlato-rjave barve.
6Peฤeno pito ohladimo, nato jo nareลพemo na kocke ali rezine. Pred postreลพbo jo posipamo s sladkorjem v prahu.

