Fotografija pove več kot tisoč besed – ta krhka pita gibanica več kot odlično pooseblja okuse gibanice, pa še pripravljena je veliko hitreje. Sestavljena je iz krhkega testa in štirih nadevov, ki poskrbijo za pravi ples brbončic!
Sestavine za krhko pito “gibanico”
Krhko testo
- 130 g ostre moke
- 130 g gladke moke
- 8 g pecilnega praška
- 60 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- drobno naribana lupinica 1 bio limone
- 3 rumenjaki (velikostni razred M)
- 150 g hladnega masla, narezanega na lističe
Jabolčni nadev
- 450 g jabolk (3-4 jabolka, olupljena in naribana)
- 50 g kristalnega sladkorja
- 1 žlička mletega cimeta
Makov nadev
- 100 g mletega maka
- 50 g sladkorja v prahu
- 70 ml vrelega mleka
Orehov nadev
- 100 g mletih orehov
- 50 g sladkorja v prahu
- 130 ml vrelega mleka
Skutin nadev
- 3 beljaki
- 250 g polnomastne skute (nepasirane)
- 80 g kristalnega sladkorja
Postopek
Krhko testo
1Suhe sestavine premešamo, nato jim dodamo vse ostale sestavine in zgnetemo v testo.
2Testo razdelimo na dva enaka dela in vsak del na papirju za peko razvaljamo v velikosti pekača – ta naj ima mere 18×28 cm.
3Damo v hladilnik.
Jabolčni nadev
1Jabolka premešamo s sladkorjem in cimetom in v ponvi na hitro prepražimo (3-5 minut).
2Če jabolka spustijo veliko vode, jih odcedimo.
Makov nadev
1Mak zmešamo s sladkorjem, prelijemo z vrelim mlekom in dobro premešamo.
Orehov nadev
1Pripravimo po enakem postopku kot makov nadev.
Skutin nadev
1Skuto s polovico sladkorja gladko zmešamo z ročnim mešalnikom.
2Beljake z ostalo polovico sladkorja stepemo v čvrst sneg.
3Skuti z lopatko primešamo sneg beljakov.
Sestavljanje in peka pite
1Pečico segrejemo na 180°C.
2Ohlajeno testo s papirjem za peko vred položimo v pekač (ali okvir) in pazimo, da pokriva celotno površino pekača.
3Testo enakomerno premažemo najprej z makovim nadevom, nato s skutinim, orehovim in nazadnje še jabolčnim.
4Da bo mazanje nadevov gladko steklo, si pomagamo z žlico (nadev po kupčkih najprej razporedimo) in paletnim nožem (nato razmažemo).
5Na jabolčni nadev s pomočjo papirja za peko previdno zvrnemo drugo polovico hladnega testa in pito pečemo 30-35 minut oziroma do zlato-rjave barve.
6Pečeno pito ohladimo, nato jo narežemo na kocke ali rezine. Pred postrežbo jo posipamo s sladkorjem v prahu.