Kremna limonina pita brez peke je sladica, ki bo navduลกila s svojo lahkotnostjo in izrazitim citrusnim okusom. Njena priprava je hitra, enostavna in brez uporabe peฤice, saj vse, kar potrebujete, najdete v hladilniku.
Kremna limonina pita brez peke in njen okus
Kremna limonina pita brez peke zdruลพuje hrustljavo ฤokoladno podlago s kremasto jogurtovo plastjo in osveลพujoฤo limonino kremo na vrhu. Tortno dno je narejeno iz ฤokoladnih piลกkotov, mleka, masla in limonine lupinice ter ponuja bogato in hrustljavo podlago.
Jogurtova krema, pripravljena s kombinacijo ฤvrstega jogurta, sladke smetane, sladkorja in vanilje, zagotavlja kremasto in lahko teksturo. Limonina krema, narejena iz jajc, limoninega soka, lupinice, sladkorja, masla in ลกฤepca soli, pa dodaja sladki in kiselkasti kontrast.
Sestavine za kremno limonino pito brez peke
Tortno dno
- 400 g ฤokoladnih piลกkotov
- 100 ml mleka
- 50 g masla
- 1 ลพlica limonine lupinice
Jogurtova krema
- 540 g navadnega ฤvrstega jogurta
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 12 listiฤev ลพelatine
- sok ene limone
Limonina krema
- 2 jajci
- 2 neลกkropljeni limoni โ sok in lupinica
- 100 g sladkorja
- 100 g masla
- ลกฤepec soli
Postopek
1Najprej skuhamo limonino kremo. Limone operemo, naribamo lupinico in iztisnemo sok. Maslo nareลพemo na kocke.
2V kozico damo jajca in sladkor in stepamo nekaj ฤasa, da se sladkor stopi. Kozico pristavimo na ลกtedilnik, ki ga segrejemo na srednjo temperaturo, nadaljujemo z meลกanjem in kuhamo, dokler masa ni popolnoma homogena.
3Nadaljujemo z meลกanjem in dolijemo limonin sok, dodamo lupinico in ลกฤep soli. Ko se sestavine dobro poveลพejo, zaฤnemo dodajati koลกฤke masla. Najprej enega, ko se ta stopi, pa naslednjega, dokler ne porabimo vsega masla.
4Stalno meลกamo in nadaljujemo s kuhanjem, da se krema zgosti – postati mora gosta pribliลพno takokkot puding. To traja pribliลพno 10 minut od zaฤetka kuhanja. Ko doseลพemo ลพeleno gostoto, kremo odstavimo z ognja in jo precedimo skozi gosto sito, da odstranimo morebitne grudice. Meลกamo ลกe dve minuti, da se hitreje ohladi.
5Piลกkote zmeljemo v drobtine in jih enakomerno razporedimo po dnu pekaฤa premera 26 cm. Maslo stopimo in s stopljenim maslom in mlekom namoฤimo piลกkotne drobtine, malo pregnetemo, da se dobro prepojijo in z rokami oblikujemo dno sladice. Postavimo za 20 minut v hladilnik.
6Listiฤe ลพelatine za 7 minut namoฤimo v mrzli vodi, vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo, Ko se namoฤijo, jih dobro oลพamemo. Limonin sok segrejemo in listiฤe ลพelatine stopimo v mlaฤnem limoninem soku. Pazite, da se bodo listiฤi popolnoma stopili. Jogurte zmeลกamo s sladkorjem (eno ลพlico sladkorja prihranimo za smetano) in vaniljevim sladkorjem.
7Jogurtom primeลกamo stopljeno ลพelatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi. Smetano z ลพlico sladkorja ฤvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmeลกamo v ohlajeno jogurtovo maso in vse skupaj razporedimo po piลกkotni osnovi. Po vrhu razporedimo ลกe ohlajeno limonino kremo.
8Sladico postavimo v hladilnik, najbolje ฤez noฤ. Postreลพemo hladno, okraลกeno z rezinami limone in sveลพimi listiฤi melise.