Kremna limonina pita brez peke

Znam svetuje

Kremna limonina pita brez peke je sladica, ki bo navdušila s svojo lahkotnostjo in izrazitim citrusnim okusom. Njena priprava je hitra, enostavna in brez uporabe pečice, saj vse, kar potrebujete, najdete v hladilniku.

Kremna limonina pita brez peke in njen okus

Kremna limonina pita brez peke združuje hrustljavo čokoladno podlago s kremasto jogurtovo plastjo in osvežujočo limonino kremo na vrhu. Tortno dno je narejeno iz čokoladnih piškotov, mleka, masla in limonine lupinice ter ponuja bogato in hrustljavo podlago.

Jogurtova krema, pripravljena s kombinacijo čvrstega jogurta, sladke smetane, sladkorja in vanilje, zagotavlja kremasto in lahko teksturo. Limonina krema, narejena iz jajc, limoninega soka, lupinice, sladkorja, masla in ščepca soli, pa dodaja sladki in kiselkasti kontrast.

Sestavine za kremno limonino pito brez peke

Tortno dno

  • 400 g čokoladnih piškotov
  • 100 ml mleka
  • 50 g masla
  • 1 žlica limonine lupinice

Jogurtova krema

  • 540 g navadnega čvrstega jogurta
  • 500 ml sladke smetane za stepanje
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 12 lističev želatine
  • sok ene limone

Limonina krema

  • 2 jajci
  • 2 neškropljeni limoni – sok in lupinica
  • 100 g sladkorja
  • 100 g masla
  • ščepec soli

Postopek

1Najprej skuhamo limonino kremo. Limone operemo, naribamo lupinico in iztisnemo sok. Maslo narežemo na kocke.

2V kozico damo jajca in sladkor in stepamo nekaj časa, da se sladkor stopi. Kozico pristavimo na štedilnik, ki ga segrejemo na srednjo temperaturo, nadaljujemo z mešanjem in kuhamo, dokler masa ni popolnoma homogena.

3Nadaljujemo z mešanjem in dolijemo limonin sok, dodamo lupinico in ščep soli. Ko se sestavine dobro povežejo, začnemo dodajati koščke masla. Najprej enega, ko se ta stopi, pa naslednjega, dokler ne porabimo vsega masla.

4Stalno mešamo in nadaljujemo s kuhanjem, da se krema zgosti – postati mora gosta približno takokkot puding. To traja približno 10 minut od začetka kuhanja. Ko dosežemo želeno gostoto, kremo odstavimo z ognja in jo precedimo skozi gosto sito, da odstranimo morebitne grudice. Mešamo še dve minuti, da se hitreje ohladi.

5Piškote zmeljemo v drobtine in jih enakomerno razporedimo po dnu pekača premera 26 cm. Maslo stopimo in s stopljenim maslom in mlekom namočimo piškotne drobtine, malo pregnetemo, da se dobro prepojijo in z rokami oblikujemo dno sladice. Postavimo za 20 minut v hladilnik.

6Lističe  želatine za 7 minut namočimo v mrzli vodi, vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo, Ko se namočijo, jih dobro ožamemo. Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Pazite, da se bodo lističi popolnoma stopili. Jogurte zmešamo s sladkorjem (eno žlico sladkorja prihranimo za smetano) in vaniljevim sladkorjem.

7Jogurtom primešamo stopljeno želatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi. Smetano z žlico sladkorja čvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmešamo v ohlajeno jogurtovo maso in vse skupaj razporedimo po piškotni osnovi. Po vrhu razporedimo še ohlajeno limonino kremo.

8Sladico postavimo v hladilnik, najbolje čez noč. Postrežemo hladno, okrašeno z rezinami limone in svežimi lističi melise.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite