Okusna sladica, ki bo navdušila vse ljubitelje čokolade in kostanjev.
Biskvit
- 3 jajca
- 100 g moke
- 50 g mletih orehov
- 20 g sladkorja
- 1/2 pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor
- 0,5 dl olja
- 0,5 dl mleka
- 40 g čokolade v prahu
- naribana limonina lupinica
- ščepec soli
- sok ene pomaranče
Krema
- 700 g kuhanega kostanja
- 1 žlica sladkorja
- 4 dl sladke smetane
- 2 kremfixa
- 5 lističev želatine
- sok ene limone
1Najprej ločimo beljake od rumenjakov. Beljakom dodamo nekaj zrn soli in jih stepemo v čvrst sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in vaniljev sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi in zmes spremeni barvo.
2Dodamo olje, mleko, mlete orehe, čokolado v prahu, limonino lupinico, premešamo in postopoma dodajamo še moko, ki smo jo prej presejali s pecilnim praškom. Dobro zmešamo in na koncu nežno vmešamo še sneg.
3Pečico predgrejemo na 180°C. Pekač, premera 26 cm, obložimo s peki papirjem in nanj vlijemo maso za biskvit, S pekačem nekajkrat udarimo ob mizo, da se masa lepo razporedi. Pečemo 25-30 minut.
4Najprej kostanj olupimo in dobro zmečkamo v pire. Posladkamo ga z žlico sladkorja.
5Lističe želatine za 10 minut namočimo v hladni vodi, te mora biti dovolj, da se ne sprimejo. Lističe ožamemo in raztopimo v limoninem soku, ki smo ga predhodno malo segreli. Sladko smetano čvrsto stepemo, med stepanjem postopoma dodajamo kremfix. Stepeni smetani primešamo limonin sok s stopljeno želatino, dobro premešamo in dodamo še sladkan kostanjev pire. Nežno mešamo, da dobimo homogeno zmes.
6Pečen biskvit ohladimo. Dobro ga namočimo s pomarančnim sokom. Nanj enakomerno porazdelimo kostanjevo kremo. Kostanjevo rezino postavimo vsaj za 5 ur v hladilnik, preden jo postrežemo. Okrasimo jo s koščki temne čokolade.