Klasična pita z jabolki s krhkim testom

Znam svetuje

Klasična pita z jabolki je priljubljena sladica, ki združuje hrustljavo krhko testo in sočen nadev iz jabolk z aromo cimeta. Preprosta za pripravo in odlična za vsako priložnost!

Sestavine za klasično pito z jabolki s krhkim testom

Za krhko testo

  • 500 g gladke moke
  • 250 g masla ali margarine (hladnega)
  • 100 g sladkorja
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 3-4 žlice kisle smetane

Za nadev

  • 1,5 kg jabolk (kiselkastih)
  • 100 g sladkorja (po okusu)
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 1 čajna žlička cimeta
  • sok 1/2 limone
  • 2-3 žlice zdroba ali mletih piškotov

Za posip

  • sladkor v prahu

Postopek

1V posodi zmešajte moko in pecilni prašek. Dodajte hladen maslo, narezan na kocke, in ga s prsti vtisnite v moko, dokler ne dobite teksture drobtin. Dodajte sladkor, vaniljev sladkor, rumenjaka in kislo smetano. Zamesite gladko testo. Testo razdelite na dva enaka dela, oblikujte krogli, zavijte v prozorno folijo in postavite v hladilnik za 30 minut.

2Jabolka olupite, naribajte in jih pokapajte z limoninim sokom, da ne potemnijo. Dodajte sladkor, vaniljev sladkor in cimet ter vse skupaj rahlo premešajte. Če so jabolka preveč sočna, jih rahlo odcedite.

3Pečico segrejte na 180 °C. Prvi del testa razvaljajte na pomokani površini in ga položite v namaščen pekač. Z vilicami ga rahlo prebodite. Testo potresite z zdrobom ali mletimi piškoti ter enakomerno razporedite nadev iz jabolk. Razvaljajte drugi del testa in ga previdno položite čez nadev. Z vilicami ga nekajkrat prebodite, da bo med peko para lahko uhajala.

4Pito pecite v predhodno ogreti pečici približno 35-40 minut, dokler ne dobi zlato-rjave barve.

5Ko se pita nekoliko ohladi, jo posujte s sladkorjem v prahu, narežite na kocke in postrezite.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite