Tiramisu je sladica, ki jo pripravljamo s ฤrno kavo, za bolj otroลกko razliฤico pa lahko naredimo tiramisu z jagodami. Za pripravo potrebujemo baby piลกkote – lahko jih kupite, ลกe boljลกi pa so pripravljeni doma.
Sestavine
- 4 jajca
- 2 ลพlici limoninega soka
- 500 g sira mascarpone
- 300 g sladkorja
- 400 g baby piลกkotov
- 400 g jagod + 100 g za okras
- ลกฤepec soli
Postopek
1Jagode operemo, jim odreลพemo peclje in nareลพemo na koลกฤke. 100 g lepih jagod pustimo za dekoracijo. Ostalim dodamo eno in pol ลพlice limoninega soka in 150 g sladkorja. V meลกalniku jih zmiksamo v gladek pire.
2V kozico damo jagodni pire, zalijemo z dvema decilitroma vode in na nizki temperaturi vremo 10 minut. Odstavimo z ognja in pustimo, da se sirup ohladi.
3Rumenjake loฤimo od beljakov. Rumenjakom dodamo 100 g sladkorja in jih z elektriฤnim meลกalnikom stepamo nekaj minut, dokler ne spremenijo barve in postanejo nekoliko puhasti. Dodamo mascarpone in meลกamo toliko ฤasa, da dobimo enotno in gladko kremo.
4V stekleno ali kovinsko skledo damo beljake, ลกฤepec soli, pol ลพlice limoninega soka in zaฤnemo stepati. Ko se beljaki zaฤnejo peniti, dodamo ลกe 50 g sladkorja. Nadaljujemo s stepanjem, dokler ne dobimo ฤvrst sneg.
5V sneg neลพno vmeลกamo rumenjakovo kremo – meลกamo jo z lopatico od spodaj navzgor. Pazimo, da se nam sneg ne sesede.
6Pripravimo si pekaฤ. Najboljลกi je manjลกi in da je ลกirok toliko, kot so dolgi piลกkoti. Na dno pekaฤa namaลพemo tanko plast kreme. Pokrijemo jo s piลกkoti, ki jih z obeh strani namoฤimo v jagodni sirup. Po vrhu zalijemo z nekaj ลพlicami sirupa. Na vrh damo plast kreme in spet pokrijemo z namoฤenimi piลกkoti.
7Tiramisu zakljuฤimo s plastjo kreme in ga postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure.
8Preden ga postreลพemo, okrasimo z narezanimi sveลพimi jagodami.