Jabolčna pita iz krhkega, maslenega testa bo še boljša, če nekaj jabolk naribamo in nekaj samo narežemo ter jih s sladkorjem in maslom pokuhamo. Testo nam bo še posebej prijalo, saj sta v njem dva cela jajca, v nadev z jabolkami pa dodajmo še malo orehov, da bo še bolj slasten.
Sestavine za jabolčno pito
Testo
- 400 g moke
- pol vrečke pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor
- 2 jajca
- 250 g masla
- naribana lupinica pol limone
Nadev
- 3 večja jabolka, narezana na majhne kose
- 3 večja naribana jabolke
- 50 g masla
- 50 g sladkorja
- 3 vaniljeva sladkorja
- 10 g cimeta
- 1 pest rozin
- 1 pest mletih orehov za posip
Postopek
1Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem, dokler se ta ne stopi. Dodamo maslo, segreto na sobno temperaturo, in naribano limonino lupinico. Vse sestavine za testo zmešamo in pustimo, da počiva 1 uro v hladilniku.
2Medtem pripravimo nadev. Jabolka, maslo, sladkor, cimet in rozine skupaj kuhamo, dokler se ne povežejo in zgostijo. Pustimo nadev, da se ohladi.
3Testo razdelimo na dve polovički. Eno polovico testa razvlečemo in položimo v pekač za pito, ki naj bo velikosti 24 centimetrov. Pečemo 10 minut na 160 stopinjah Celzija. Zatem pustimo, da se testo ohladi na sobno temperaturo.
4Nanj zatem izlijemo nadev in ga lepo enakomerno razporedimo. Posujemo s pestjo mletih orehov.
5Od druge polovice testa narediti 1,5 centimetra široke trakove in jih prek pite položimo v obliki mreže.
6Pečemo 35 minut na 160 stopinj Celzija.