Francoski hrustljavi piškoti – palmiers

Znam svetuje

Krhki, hrustljavi piškoti, ki jih na zelo enostaven način naredimo iz samo treh sestavin: listnatega testa, vaniljevega sladkorja in kristalnega  sladkorja. Izvirajo iz Francije, kjer so dobili ime palmiers, saj spominjajo na palmine liste. Pod različnimi imeni pa jih praktično poznamo povsod po svetu: v Nemčiji jih imenujejo svinjski uheljci, na Kitajskem so to metuljevi piškoti, v Grčiji očala, v Ameriki slonova ušesa. Nekje jih pripravljajo z medom, drugje posujejo cimet ali prelijejo s čokolado. Testo lahko premažemo z stopljenim maslom, ampak francoski recept vključuje samo te tri sestavine.

Sestavine

  • 250 g listnatega testa
  • 200 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor

Postopek

1V skledi najprej zmešamo kristalni in vaniljev sladkor. Polovico ga potresemo po delovni površini in nanj položimo (v kvadrat) razvaljan kos listnatega testa. Po vrhu enakomerno posujmo še drugo polovico sladkorja. Z valjarjem nekajkrat potegnemo po testu, da se sladkor oprime testa.

2Nato začnemo prepogibati testo iz zunanje proti notranji strani. Prvič prepognemo do ene tretjine, drugič pa tako, da se plasti stikata na sredini, nakar testo še zapremo kot knjigo, da dobimo šest plasti. Zavijemo v folijo in pustimo 15 minut počivati.

3Pečico segrejemo na 220°C, pekač obložimo s peki papirjem. Testo narežemo na 1 cm debele kose in z odrezano stranjo polagamo na pekač. Vmes pustimo vsaj 5 cm prostora, ker bodo narasli.

4Pečemo 8-10 minut, jih obrnemo in pečemo še 5-6 minut, da z obeh strani lepo zlato porjavijo. Pečene prestavimo na rešetko, da se ohladijo.

5Odlično se prilegajo k skodelici čaja ali kave.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite