This post is also available in:
English (Angleลกฤina)
Fige so zelo star sadeลพ, ki ฤloveka Sredozemlja spremlja od zmeraj. Za nekatere je tako kot oljka boลพanski sadeลพ. Niso namreฤ uporabni samo njeni plodovi, temveฤ tudi listi in les, torej je domala vsestranska.
Fige so zrele tedaj, ko so ลพe rahlo nagubane, mehke in prijetno diลกijo. V Istri dozorijo dvakrat na leto – v zaฤetku julija in zatem ลกe od konca avgusta do oktobra. Prve fige so velike, zelene in zelo soฤne, zatem zorijo belice in nato ลกe ฤrnice.
Osebna izkaznica
Ime: fige, smokve (Ficus carica L.)
Nabiranje: potrebujejo obilo sonca, v Istri pa dozorijo julija in avgusta.
Hrana za moลพgane
Fige sodijo v druลพino murvovk (Moraceaea L.). ลฝe stari Egipฤani so jih uporabljali kot hrano in zdravilo, antiฤni Grki in Rimljani pa kot vir hitre energije dajali svojim atletom.
Fige ali smokve so polne energije in nas hitro nasitijo. Imajo obilico rudnin, med njimi kalij, kalcij, magnezij, fosfor, ลพelezo in druge, skupaj kar 14 razliฤnih rudnin. Odliฤno je razmerje med natrijem in kalijem, kar je zelo ugodno za srce in oลพilje ter zniลพuje krvni tlak.
V 100 g sveลพih fig je 240 mg kalija, v suhih figah pa ga je kar 1.082 mg. Ogromno. Dodajmo, da je v sveลพih figah tudi 20 mg magnezija, v suhih pa 90 mg magnezija, zato so fige odliฤne proti stresu.
Fige imajo tudi veliko kalcija in varujejo kosti pred osteoporozo – 100 g fig vsebuje kar 269 mg kalcija, kar je veliko. Zaradi obilice magnezija se kalcij bolje izkoristi.
Poleg sladkorjev imajo tudi vitamine skupine B, ki pospeลกijo zgorevanje in uporabo energije. Najveฤ je vitamina B1, ki sproลพi energijo, utrdi spomin in poveฤa koncentracijo. Vitamin B2 pomaga razporediti energijo po telesu. Vitamin B5 je super zoper stres.
Tudi za sladkorne bolnike
Fige imajo veliko vlaknin, ki nam dajo obฤutek sitosti, poleg tega pa ลกe upoฤasnijo prebavo sladkorjev in njihovo absorbcijo v krvni obtok ter zniลพajo glikemijski indeks. Dejansko so varna sladica za sladkorne bolnike in si lahko privoลกฤijo od dve do ลกtiri sveลพe fige na dan.
Fige imajo tudi veliko prebavnih encimov, ki uravnavajo delovanje prebavil in zagotavljajo redno stolico. Ampak nikar ne pretiravajmo z njimi in ฤeznje ne pijte vode, saj vas lahko doletijo hudi krฤi, ob katerih si priskrbite metin ฤaj, kokakolo ter poฤakajte, da vas poลพene na straniลกฤe.
Fige ฤistijo kri in seฤne poti, odvajajo vodo iz telesa, ลกฤitijo pred srฤnimi in rakastimi obolenji.
Ne preseneฤa, da se dobro razumejo s prลกutom in ostalim mesom, saj nevtralizirajo negativne uฤinke klobas, mesa in belega kruha.
Med vsemi sadeลพi imajo najveฤ psoralenov, to je snovi, ki pomagajo pri vitiligu oziroma razbarvanju koลพe, luskavici in raznih koลพnih ekcemih ter pri nekaterih oblikah limfoma.
Figov mleฤek je zelo priporoฤljiv zoper bradavice, ranice in liลกaje. Pri zobobolu pa pomaga sveลพe figovo meso.
Sveลพe in posuลกene
Sveลพe fige vedno hranimo v hladilniku, kjer pa so dobre najveฤ dva do tri dni. ฤe jih posuลกimo, trajajo pribliลพno pol leta, ฤe naredimo zvitek, pa ob pravilni hrambi tudi dve leti.
Iz sveลพih fig seveda lahko naredimo marmelade, ฤeลพane in pite, jih dodamo solatam, uลพivamo z mesom in suhimi mesninami.
Vse snovi, ki so v figah, bomo bolje izkoristili, ฤe bomo z njimi uลพivali tudi esencialne maลกฤobne kisline omega 3 in omega 6 v hladno stisnjenih oljih. S pomoฤjo prลกuta, ki ima vitamin B1, pa bolje izkoristimo magnezij, ki deluje zoper stres, uravnava delovanje srca in podpira dejavnost kalcija.
Fige se super ujemajo s sirom, brusniฤno marmelado. Ko se nam med rezanjem lepijo na noลพ, ga potopimo v vroฤo vodo.

