Domači krofi

Znam svetuje

Brez njih ni pusta.

Sestavine

  • 1 kg moke
  • 8 rumenjakov
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 rumov sladkor
  • ščepec soli
  • 2 kocki kvasa
  • 3,5 dcl mleka
  • 2 dcl olja
  • 1,5 dcl pomarančnega soka
  • lupinica ene neškropljene limone
  • olje za cvrtje
  • marelična marmelada

Priprava

1Najprej pripravimo kvasec, v mlačnem mleku raztopimo žličko sladkorja, dodamo žličko moke in nadrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja približno 15 minut. Moko presejemo v večjo skledo, v kateri bomo mesili testo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec, dodamo vse sestavine in na rob moke damo še ščepec soli. Zmes vseh teh sestavin stepamo v mešalniku toliko časa, da odstopi od posode, nato pa ga pregnetemo še na roke, da se ne lepi več.

2Nato na tehtnici odtehtamo po 8 dag testa, tako da so vsi krofi enako veliki. Z dlanmi iz kosov pregnetenega testa oblikujemo res lepe, enakomerne kroglice. Polagamo jih na pomokan prt, med njimi puščamo dovolj prostora, saj kroglice narastejo. Pokrijemo jih in na toplem pustimo vzhajati eno uro. Pripravimo olje za cvrtje, uporabljajte kvalitetno olje, še najboljša je palmina mast, saj je krofi ne vpijajo toliko in so zato manj mastni.

3Olje v večji posodi segrevamo do primerne temperature, ki jo preverimo tako, da vanjo do dna pomočimo leseno kuhalnico, in ko se okoli nje delajo rahli mehurčki, je olje pripravljeno. Vzhajane krofe položimo v segreto olje za cvrtje in jih obrnemo tako, da gre zgornja, vzhajana stran v olje. Posoda mora biti dovolj velika, da krofi plavajo v olju. Pokrijemo in cvremo štiri minute, nato jih obrnemo in odkrite cvremo še štiri minute.

4Cvrte polagamo na papirnat prtiček, da popije odvečno maščobo. Ko so malo ohlajeni, jih z brizgo napolnimo z marelično marmelado, ki ji lahko dodamo malo ruma. Potresemo jih še s sladkorjem v prahu in res dobre krofe postrežemo ob kavici.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite