Cimetova rolica in skodelica čaja bosta polepšali še tako turoben zimski popoldan.
Sestavine
Testo
- 115 g stopljenega masla
- 480 ml toplega mleka
- 100 g sladkorja
- 2 vrečki suhega kvasa
- 650 g moke
- 1/2 pecilnega praška
- 1 čajna žlička soli
Nadev
- 170 g zmehčanega masla
- 165 g rjavega sladkorja
- 2 veliki žlici mletega cimeta
Preliv
- 55 g kremnega sirčka
- 2 žlici stopljenega masla
- 2 žlici mleka
- 5 kapljic vaniljevega ekstrakta
- 120 g sladkorja v prahu
Priprava
1V veliki skledi zmešamo toplo (nekje od 35-40 °C) mleko, stopljeno maslo in sladkor. Kvas enakomerno potresemo po topli mešanici in pustimo 1 minuto.
2V mlečno mešanico dodajte 500 g moke in dobro premešajte. Skledo pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite na toplem vzhajati eno uro. Po eni uri bi se moralo testo skoraj podvojiti.
3V vzhajano testo dodajte 100 g moke, pecilni prašek in sol. Testo dobro pregnetemo. Gnetemo toliko časa, da se ne lepi več. Po potrebi dodajamo moko. Testo razvaljamo v približno 1 cm debel pravokotnik. Zmehčano maslo enakomerno razporedimo po testu.
4Enakomerno potresemo z rjavim sladkorjem in cimetom. Testo zavijemo v rolo in stik dobro pritisnemo, da se ne bo odpirala, lahko ga tudi namažete s hladno vodo. Postavite ga s stikom navzdol. Narežite približno centimeter in pol debele kolute. Razporedite jih na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. Med rolicami pustite malo prostora, saj bodo še narasle. Pokrijte s plastično folijo in pustite vzhajati še 30 minut.
5Pečico predgrejemo na 180 °C in rolice pečemo 25-30 minut, odvisno od pečice. Zapeči se morajo lepo zlato rjavo. Medtem pripravite še preliv. V mešalni posodi stepamo smetanov sir, maslo, polnomastno mleko, vaniljo in sladkor v prahu, dokler masa ne postane gladka. Pokapljamo ga po pečenih, še toplih cimetovih rolicah.