Cheesecake s karameliziranimi kostanji

Znam svetuje

To je prava jesenska poslastica, ki jo pripravimoย brez peke.

Sestavine

Tortno dno

  • 250 g polnozrnatih piลกkotov
  • 100 g stopljenega masla

Nadev

  • 600 g mascarponeja
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 300 ml smetane za stepanje
  • 100 g kuhanega in pretlaฤenega kostanja
  • 2 paketa ลพelatine fix
  • 1 limona – sok
  • 1 ลพliฤka vaniljevega ekstrakta

Karamelizirani kostanji

  • 500 g kostanja
  • 100 g masla
  • 100 g sladkorja
  • ยผ ลพliฤke soli

Postopek

1Najprej damo kuhati kostanj. Kostanj operemo in na zaobljenem delu kriลพno zareลพemo. Pazimo, da predremo samo zunanjo lupino. Na ลกtedilnik postavimo lonec z litrom in pol vode, rahlo jo posolimo in kuhamo pribliลพno 40 minut.

2Piลกkote zmeljemo v multipraktiku. Vmeลกamo stopljeno maslo in oblikujemo dno steklenega pekaฤa.  Malo pritisnemo z dlanmi, da se naredi lepa podlaga za naลกo torto. Postavimo v hladilnik, da se maslo strdi.

3Medtem pripravimo nadev. V meลกalnik damo mascarpone, polovico sladkorja v prahu in vaniljo ter stepamo, da dobimo gladko maso. V drugi posodi ฤvrsto stepemo sladko smetano s preostalim sladkorjem. V mascarponejevo kremo vmeลกamo stepeno smetano.

4Iz lonca vzamemo pribliลพno 100 g kostanjev, jih olupimo in pretlaฤimo. Pire skupaj z ลพelatino fix in limoninim sokom vmeลกamo v mascarponejevo kremo.

5Piลกkotno osnovo vzamemo iz hladilnika, rob obloลพimo z acetatno folijo, da bo izgled lepลกi. Nanjo enakomerno porazdelimo nadev. Postavimo ga v hladilnik.

6Pripravimo ลกe karamelizirane kostanje. V ponvi stopimo maslo in dodamo kuhane, olupljene in ลกe tople kostanje. Potresemo s sladkorjem in ลกฤepcem soli. Na nizki temperaturi segrevamo, da se sladkor stopi. Ko je kostanj enakomerno pokrit s karameliziranim sladkorjem, ponev odstavimo.

7Iz hladilnika vzamemo torto in jo prelijemo s karameliziranimi kostanji. Postavimo nazaj v hladilnik – najbolje ฤez noฤ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite