To je prava jesenska poslastica, ki jo pripravimo brez peke.
Sestavine
Tortno dno
- 250 g polnozrnatih piškotov
- 100 g stopljenega masla
Nadev
- 600 g mascarponeja
- 75 g sladkorja v prahu
- 300 ml smetane za stepanje
- 100 g kuhanega in pretlačenega kostanja
- 2 paketa želatine fix
- 1 limona – sok
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
Karamelizirani kostanji
- 500 g kostanja
- 100 g masla
- 100 g sladkorja
- ¼ žličke soli
Postopek
1Najprej damo kuhati kostanj. Kostanj operemo in na zaobljenem delu križno zarežemo. Pazimo, da predremo samo zunanjo lupino. Na štedilnik postavimo lonec z litrom in pol vode, rahlo jo posolimo in kuhamo približno 40 minut.
2Piškote zmeljemo v multipraktiku. Vmešamo stopljeno maslo in oblikujemo dno steklenega pekača. Malo pritisnemo z dlanmi, da se naredi lepa podlaga za našo torto. Postavimo v hladilnik, da se maslo strdi.
3Medtem pripravimo nadev. V mešalnik damo mascarpone, polovico sladkorja v prahu in vaniljo ter stepamo, da dobimo gladko maso. V drugi posodi čvrsto stepemo sladko smetano s preostalim sladkorjem. V mascarponejevo kremo vmešamo stepeno smetano.
4Iz lonca vzamemo približno 100 g kostanjev, jih olupimo in pretlačimo. Pire skupaj z želatino fix in limoninim sokom vmešamo v mascarponejevo kremo.
5Piškotno osnovo vzamemo iz hladilnika, rob obložimo z acetatno folijo, da bo izgled lepši. Nanjo enakomerno porazdelimo nadev. Postavimo ga v hladilnik.
6Pripravimo še karamelizirane kostanje. V ponvi stopimo maslo in dodamo kuhane, olupljene in še tople kostanje. Potresemo s sladkorjem in ščepcem soli. Na nizki temperaturi segrevamo, da se sladkor stopi. Ko je kostanj enakomerno pokrit s karameliziranim sladkorjem, ponev odstavimo.
7Iz hladilnika vzamemo torto in jo prelijemo s karameliziranimi kostanji. Postavimo nazaj v hladilnik – najbolje čez noč.