Cheesecake s karameliziranimi kostanji

Znam svetuje

To je prava jesenska poslastica, ki jo pripravimo brez peke.

Sestavine

Tortno dno

  • 250 g polnozrnatih piškotov
  • 100 g stopljenega masla

Nadev

  • 600 g mascarponeja
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 300 ml smetane za stepanje
  • 100 g kuhanega in pretlačenega kostanja
  • 2 paketa želatine fix
  • 1 limona – sok
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta

Karamelizirani kostanji

  • 500 g kostanja
  • 100 g masla
  • 100 g sladkorja
  • ¼ žličke soli

Postopek

1Najprej damo kuhati kostanj. Kostanj operemo in na zaobljenem delu križno zarežemo. Pazimo, da predremo samo zunanjo lupino. Na štedilnik postavimo lonec z litrom in pol vode, rahlo jo posolimo in kuhamo približno 40 minut.

2Piškote zmeljemo v multipraktiku. Vmešamo stopljeno maslo in oblikujemo dno steklenega pekača.  Malo pritisnemo z dlanmi, da se naredi lepa podlaga za našo torto. Postavimo v hladilnik, da se maslo strdi.

3Medtem pripravimo nadev. V mešalnik damo mascarpone, polovico sladkorja v prahu in vaniljo ter stepamo, da dobimo gladko maso. V drugi posodi čvrsto stepemo sladko smetano s preostalim sladkorjem. V mascarponejevo kremo vmešamo stepeno smetano.

4Iz lonca vzamemo približno 100 g kostanjev, jih olupimo in pretlačimo. Pire skupaj z želatino fix in limoninim sokom vmešamo v mascarponejevo kremo.

5Piškotno osnovo vzamemo iz hladilnika, rob obložimo z acetatno folijo, da bo izgled lepši. Nanjo enakomerno porazdelimo nadev. Postavimo ga v hladilnik.

6Pripravimo še karamelizirane kostanje. V ponvi stopimo maslo in dodamo kuhane, olupljene in še tople kostanje. Potresemo s sladkorjem in ščepcem soli. Na nizki temperaturi segrevamo, da se sladkor stopi. Ko je kostanj enakomerno pokrit s karameliziranim sladkorjem, ponev odstavimo.

7Iz hladilnika vzamemo torto in jo prelijemo s karameliziranimi kostanji. Postavimo nazaj v hladilnik – najbolje čez noč.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite