To je prava jesenska poslastica, ki jo pripravimoย brez peke.
Sestavine
Tortno dno
- 250 g polnozrnatih piลกkotov
- 100 g stopljenega masla
Nadev
- 600 g mascarponeja
- 75 g sladkorja v prahu
- 300 ml smetane za stepanje
- 100 g kuhanega in pretlaฤenega kostanja
- 2 paketa ลพelatine fix
- 1 limona – sok
- 1 ลพliฤka vaniljevega ekstrakta
Karamelizirani kostanji
- 500 g kostanja
- 100 g masla
- 100 g sladkorja
- ยผ ลพliฤke soli
Postopek
1Najprej damo kuhati kostanj. Kostanj operemo in na zaobljenem delu kriลพno zareลพemo. Pazimo, da predremo samo zunanjo lupino. Na ลกtedilnik postavimo lonec z litrom in pol vode, rahlo jo posolimo in kuhamo pribliลพno 40 minut.
2Piลกkote zmeljemo v multipraktiku. Vmeลกamo stopljeno maslo in oblikujemo dno steklenega pekaฤa. Malo pritisnemo z dlanmi, da se naredi lepa podlaga za naลกo torto. Postavimo v hladilnik, da se maslo strdi.
3Medtem pripravimo nadev. V meลกalnik damo mascarpone, polovico sladkorja v prahu in vaniljo ter stepamo, da dobimo gladko maso. V drugi posodi ฤvrsto stepemo sladko smetano s preostalim sladkorjem. V mascarponejevo kremo vmeลกamo stepeno smetano.
4Iz lonca vzamemo pribliลพno 100 g kostanjev, jih olupimo in pretlaฤimo. Pire skupaj z ลพelatino fix in limoninim sokom vmeลกamo v mascarponejevo kremo.
5Piลกkotno osnovo vzamemo iz hladilnika, rob obloลพimo z acetatno folijo, da bo izgled lepลกi. Nanjo enakomerno porazdelimo nadev. Postavimo ga v hladilnik.
6Pripravimo ลกe karamelizirane kostanje. V ponvi stopimo maslo in dodamo kuhane, olupljene in ลกe tople kostanje. Potresemo s sladkorjem in ลกฤepcem soli. Na nizki temperaturi segrevamo, da se sladkor stopi. Ko je kostanj enakomerno pokrit s karameliziranim sladkorjem, ponev odstavimo.
7Iz hladilnika vzamemo torto in jo prelijemo s karameliziranimi kostanji. Postavimo nazaj v hladilnik – najbolje ฤez noฤ.