Sicilijo si bomo zapolnili po ฤudoviti pokrajini, izjemni arhitekturi, zgodovinskih spomenikih, odliฤni hrani in seveda po njihovi tipiฤni sladici โ kanolih (cannolih). Z njimi je sicer malo veฤ dela, potrebujete malo spretnosti in potrpljenja, ampak nagrajeni boste z res enkratno sladico.
Sestavine
Testo:
- 250 g moke
- 30 g sladkorja
- 40 g masti
- 2 rumenjaka
- 50 ml marsale ali suhega belega vina
- 10 ml kisa
- ลกฤepec soli
- lupinica ene neลกkropljene pomaranฤe ali limone
- 1 ลพliฤka cimeta v prahu
- 1 ฤajna ลพliฤka grenkega kakava
- olje za cvrtje
Krema:
- 1 kg ovฤje ricotte ali mascarponeja
- 320 g sladkorja v prahu
Posip:
- zdrobljene pistacije
- sladkor v prahu
Priprava
1V posodo presejte moko in cimet. S konicami prstov vanjo zdrobimo mast, dodate sladkor in naribano pomaranฤno ali limonino lupinico, rumenjake, marsalo in kis, v katerem smo raztopili sol. Najprej ga stepajte nekaj minut z elektriฤnim meลกalnikom, nato ga zgnetete ลกe z rokami, da dobite ฤvrsto elastiฤno testo. Zavijte ga v folijo in postavite za dve uri v hladilnik.
2Testo razdelite na tretjine. Eno tretjino razvaljajte na 1,5 -2 mm debelo ploลกฤo, ostali dve imejte pokriti, da se testo ne bo suลกilo. Z modelฤkom za pecivo v premeru 10 cm izreลพite kroge in jih malo potegnite, da dobite valj. Olje za cvrtje segrejte na pribliลพno 175 stopinj. Testene valje ovijte okoli aluminijastih valjev za peko ลกam rolic, ki ste jih prej dobro namazali z oljem ali mastjo, da se testo ne prilepi na valjฤke, ker ga boste teลพko sneli. Robove testa dobro zlepimo z beljakom, da se nam med cvrtjem ne odprejo.
3Potopite jih v vrelo olje, po nekaj sekundah se bodo na povrลกini zaฤeli delati znaฤilni mehurฤki. Ko tulci zlato porjavijo, najveฤ 30 sekund, jih s penovko poberite iz olja in odloลพite na papirnato brisaฤko. Po tem postopku ocvrite vse tulce. ล ele ko doseลพejo sobno temperature, jih previdno snemite iz kovinskih tulcev.
4Pripravite ลกe nadev. Boljลกe je, ฤe uporabite ricotto, ki pa mora biti dobro odcejena. Najbolje je, da jo dan prej postavite na cedilo in v hladilnik. S sladkorjem v prahu jo umeลกamo v gladko kremo, nekaj minut jo stepajte z elektriฤnim meลกalnikom. Cvrte kanole z dresirno vreฤko napolnite s pripravljeno kremo tik preden jih postreลพete, da bo skorjica ostala hrustljava. Posujemo jih s sladkorjem v prahu, po robovih pa s zdrobljenimi pistacijami.
5Seveda lahko uporabite tudi drugaฤen posip, kandirano sadje, zdrobljene leลกnike, orehe, arancine โฆ