Originalno blejsko grmado, kakršno dobite na Bledu, si lahko pripravite tudi doma. Blejska grmada je prava kalorična bomba, ki je vredna vsake minute priprave.
Ta slovenska sladica je znana po svoji bogati kremasti plasti smetane, ki se stopi v ustih. V tem receptu vam bomo pokazali, kako enostavno je ustvariti to razkošno poslastico kar v udobju svoje kuhinje.
Pripravite se, da razvajate svoje brbončice z okusom Blejske grmade, ki bo navdušila vse ljubitelje sladkih dobrot.
Sestavine za blejsko grmado
Biskvit
- 6 jajc
- 150 g moke
- 150 g sladkorja
- žlica kakava
- 1 pecilni prašek
Jajčna krema
- 1 l mleka
- 5 jajc
- 140 g sladkorja
- 140 g moke
- šilce ruma ali rumov sladkor
Ostalo
- 100 g mletih orehov
- rozine
- rum
- 4 dl mleka
- sladka smetana
- 200 g jedilne čokolade
Postopek
Vrstni red slojev v grmadi
- svetli biskvit
- preliv za sočnost
- sloj mletih orehov in rozin, namočenih v rumu
- sloj jajčne kreme
- rjavi biskvit
- preliv za sočnost
- sloj mletih orehov in rozin
- jajčna krema
- temni kakav
Biskvit
1Rumenjake penasto vmešamo s polovico sladkorja. Dodamo še moko s pecilnim praškom in sneg iz beljakov. Pečemo na pekaču velikosti pečice in na peki papirju. Maso za biskvit razdelimo v dve posodi. V eno dodamo kakav. Obe masi hkrati zlijemo na pekač, eno na levo, drugo na desno stran. Biskvit pečemo 25 minut na 180 °C.
2Ohlajenega prerežemo na dva enaka dela. Svetli biskvit položimo v visok pekač, pol ožji od tistega, v katerem se je pekel biskvit. Prelijemo ga s prelivom za sočnost. Mi smo uporabili samo navadno mleko. V drugih receptih omenjajo mešanico sladkorja, vode in ruma. Zdelo se nam je, da bo sladkorja dovolj že v kremi in biskvitu. Biskvit nato prelijemo z 2 dl hladnega mleka. Ko je biskvit prelit, ga potresemo s tankim slojem mletih orehov, recimo s 50 g. Po želji tudi z rozinami, namočenimi v rumu. Mi smo jih tokrat preskočili.
Jajčna krema
3Rumenjake penasto umešamo s polovico sladkorja in z rumom. Dodamo 2 dl hladnega mleka in nato postopoma še vso moko. Preostalo mleko zavremo in jajčno mešanico počasi vlivamo vanj in ob tem konstantno mešamo. Krema se bo v nekaj minutah zgostila. Zgoščeni vroči kremi vmešamo še sneg iz beljakov, v katerega smo vmešali drugo polovico sladkorja.
5Polovico kreme zlijemo prek orehov. Čez jajčno kremo položimo še temni biskvit. Spet ga prelijemo s prelivom za sočnost (v našem primeru sta to 2 dl mleka). Potresemo s slojem mletih orehov (50 g) in nekaj rozinami, ki smo jih namočili v rumu. Zadnji sloj jajčne kreme prelijemo prek vsega. Potresemo ga z grenkim kakavom.
Nasvet
Blejska grmada bo najboljša, če bo čez noč počakala v hladilniku. Postrežemo jo v kepicah s pomočjo pribora za sladoledne kepice. Dodamo še stepeno sladko smetano in preliv iz stopljene temne čokolade.
Zanimivost
Blejska grmada ima zanimivo zgodovino in svojega avtorja. V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja je ta recept ustvaril Janez Pristavec, ki je takrat vodil kuhinjo v protokolarni vili Bled.
Čeprav izvira iz zelo podobne in znane sladice imenovane Somloi galuska ali šomlojski žličnik, je Janez Pristavec s svojim izvirnim pristopom ustvaril Blejsko grmado. Ta recept je Pristavec s seboj nosil, ko je prehajal med različnimi gorenjskimi kuhinjami, vendar ga danes najbolj povezujemo z restavracijo na letališču Lesce.