Bezgova panakota je izvrstna sladica, ki zdruลพuje bogat okus vaniljeve kreme z neลพno cvetliฤno noto bezgovih cvetov. Ta sladica je kremasta, gladka in hladna ter je odliฤna izbira v toplih poletnih dneh ali kot zakljuฤek obroka.
Bezgova panakota in njen okus
Bezgovi cvetovi dodajo poseben okus, ki se lepo dopolnjuje z vaniljo. Vsak griลพljaj se stopi v ustih in sproลกฤa bogate okuse. Bezgova panakota ima lepo ravnoteลพje med sladkostjo in sveลพino ter navduลกuje s svojo harmonijo okusov.
Sladkost se uravnoteลพi s teksturo suhega piลกkota, ki doda rahlo hrustljavost in kontrast kremasti osnovi. Ta sladica ponuja kombinacijo razliฤnih okusov in tekstur, ki jo naredijo izjemno privlaฤno in edinstveno.
Prehranska vrednost bezgove panakote
Spodaj so pribliลพne ocene na 100 gramov panakote:
- Energijska vrednost: Pribliลพno 300 kcal.
- Beljakovine: Pribliลพno 3 g.
- Maลกฤobe: Pribliลพno 25 g.
- od tega nasiฤene maลกฤobe: Pribliลพno 15 g.
- Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 15 g.
- od tega sladkorji: Pribliลพno 15 g.
- Sol: Pribliลพno 30 mg.
Ta sladica odlikuje uravnoteลพena kombinacija hranil, vkljuฤno z beljakovinami, maลกฤobami in ogljikovimi hidrati, ki skupaj ustvarjajo razkoลกno doลพivetje s cvetliฤno noto bezgovih cvetov.
Sestavine za bezgovo panakoto
- 500 ml smetane za stepanje
- 250 ml mleka
- 100 g sladkorja
- 4 rumenjaki
- 1 vaniljeva palฤka (ali 1 ลพliฤka vaniljevega ekstrakta)
- 10-12 sveลพih bezgovih cvetov
- 8-10 koลกฤkov suhega piลกkota (savojardi)
Postopek
1V loncu zmeลกamo smetano, mleko in sladkor. Lonec postavimo na ลกtedilnik in tekoฤino segrevamo na srednji temperaturi. Sladkor se mora popolnoma stopiti, vendar tekoฤina ne sme zavreti.
2Medtem ko se meลกanica segreva, v drugem loncu stepemo rumenjake, dodamo vaniljo (vaniljevo palฤko prereลพemo po dolลพini in z noลพem izdolbemo sredico). Dobro premeลกamo.
3Poฤasi in postopoma vlijemo vroฤo smetanovo meลกanico v rumenjake in ves ฤas meลกamo. Rumenjaki ne smejo zakrkniti, zato vlivajmo res poฤasi.
4Zmes damo nazaj v lonec in na ลกtedilnik ter jo segrevamo na nizki temperaturi. Nenehno meลกamo, dokler se zmes ne zgosti in postane gladka, kremna omaka. Zmes ne sme zavreti, ker ลกe vedno moramop paziti, da rumenjaki ne zakrknejo. Ko je zmes dovolj gosta, jo odstranimo s ลกtedilnika.
5Bezgove cvetove neลพno oplaknemo pod tekoฤo vodo, da odstranimo umazanijo ali ลพuลพelke. Cvetov ne pustimo predolgo v vodi, ker noฤemno, da izgubijo svojo aromo. Dodamo jih v vroฤo kremno omako. Naj se namakajo pribliลพno 20-30 minut, da se okus bezga prenese v omako.
6Precedimo omako skozi fino cedilo, da odstranimo bezgove cvetove, potem pa pustimo, da se omaka ohladi na sobno temperaturo.
7V kozarce ali skodelice naloลพimo koลกฤke suhega piลกkota. Prelijemo jih s hladno bezgovo kremno omako, da popolnoma prepoji piลกkote. Panakoto postavimo v hladilnik in pustimo, da se ohladi in strdi, kar traja vsaj 2-3 ure, najbolje pa je seveda, ฤe jo pustimo ฤez noฤ.
8Preden bezgovo panakoto postreลพemo, jo lahko okrasimo s sveลพim sadjem, kot so jagode.
Bezgova panakota je vsestransko uporabna sladica, ki jo lahko uลพivate na razliฤne naฤine. Tukaj je nekaj idej, kako lahko uporabite bezgovo panakoto:
- Samostojna sladica: Postrezite bezgovo panakoto kot samostojno sladico na kroลพniku ali v steklenih kozarcih. Dodajte nekaj sveลพih bezgovih cvetov ali jagod za dekoracijo.
- S sveลพim sadjem: Narezano sveลพe sadje, kot so jagode, borovnice ali maline, je odliฤen dodatek k bezgovi panakoti. Dodajte sveลพe sadje na vrh ali ob strani sladice.
- Z bezgovim prelivom: Pripravite preliv iz bezgovih jagod ali sirupa in ga postrezite kot dodatek k panakoti. To bo jedi dodalo ลกe veฤ bezgovega okusa.
- Z limonino omako: Pripravite lahko limonino omako in jo postrezite poleg panakote. Okus sveลพe limone bo lepo dopolnil cvetliฤno noto bezgov.
- Z oreลกฤki: Posipajte na vrh nasekljane oreลกฤke, kot so mandlji ali leลกniki, za dodatno teksturo in okus.
- Z belo ฤokolado: Stopljeno belo ฤokolado lahko prelijete ฤez bezgovo panakoto za sladko razvajanje.
- S sveลพim listjem mete: Dodajte nekaj sveลพih listov mete za osveลพujoฤ kontrast in aromo.
- V kozarcih za sladice: Postrezite bezgovo panakoto v elegantnih kozarcih za sladice za posebni vizualni uฤinek.