Bezgova panakota

Znam svetuje

Bezgova panakota je izvrstna sladica, ki zdruลพuje bogat okus vaniljeve kreme z neลพno cvetliฤno noto bezgovih cvetov. Ta sladica je kremasta, gladka in hladna ter je odliฤna izbira v toplih poletnih dneh ali kot zakljuฤek obroka.

Bezgova panakota in njen okus

Bezgovi cvetovi dodajo poseben okus, ki se lepo dopolnjuje z vaniljo. Vsak griลพljaj se stopi v ustih in sproลกฤa bogate okuse. Bezgova panakota ima lepo ravnoteลพje med sladkostjo in sveลพino ter navduลกuje s svojo harmonijo okusov.

Sladkost se uravnoteลพi s teksturo suhega piลกkota, ki doda rahlo hrustljavost in kontrast kremasti osnovi. Ta sladica ponuja kombinacijo razliฤnih okusov in tekstur, ki jo naredijo izjemno privlaฤno in edinstveno.

Prehranska vrednost bezgove panakote

Spodaj so pribliลพne ocene na 100 gramov panakote:

  1. Energijska vrednost: Pribliลพno 300 kcal.
  2. Beljakovine: Pribliลพno 3 g.
  3. Maลกฤobe: Pribliลพno 25 g.
    • od tega nasiฤene maลกฤobe: Pribliลพno 15 g.
  4. Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 15 g.
    • od tega sladkorji: Pribliลพno 15 g.
  5. Sol: Pribliลพno 30 mg.

Ta sladica odlikuje uravnoteลพena kombinacija hranil, vkljuฤno z beljakovinami, maลกฤobami in ogljikovimi hidrati, ki skupaj ustvarjajo razkoลกno doลพivetje s cvetliฤno noto bezgovih cvetov.

Kavna panakota s ฤokoladno kremo

Sestavine za bezgovo panakoto

  • 500 ml smetane za stepanje
  • 250 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 1 vaniljeva palฤka (ali 1 ลพliฤka vaniljevega ekstrakta)
  • 10-12 sveลพih bezgovih cvetov
  • 8-10 koลกฤkov suhega piลกkota (savojardi)

Postopek

1V loncu zmeลกamo smetano, mleko in sladkor. Lonec postavimo na ลกtedilnik in tekoฤino segrevamo na srednji temperaturi. Sladkor se mora popolnoma stopiti, vendar tekoฤina ne sme zavreti.

2Medtem ko se meลกanica segreva, v drugem loncu stepemo rumenjake, dodamo vaniljo (vaniljevo palฤko prereลพemo po dolลพini in z noลพem izdolbemo sredico). Dobro premeลกamo.

3Poฤasi in postopoma vlijemo vroฤo smetanovo meลกanico v rumenjake in ves ฤas meลกamo. Rumenjaki ne smejo zakrkniti, zato vlivajmo res poฤasi.

4Zmes damo nazaj v lonec in na ลกtedilnik ter jo segrevamo na nizki temperaturi. Nenehno meลกamo, dokler se zmes ne zgosti in postane gladka, kremna omaka. Zmes ne sme zavreti, ker ลกe vedno moramop paziti, da rumenjaki ne zakrknejo. Ko je zmes dovolj gosta, jo odstranimo s ลกtedilnika.

5Bezgove cvetove neลพno oplaknemo pod tekoฤo vodo, da odstranimo umazanijo ali ลพuลพelke. Cvetov ne pustimo predolgo v vodi, ker noฤemno, da izgubijo svojo aromo. Dodamo jih v vroฤo kremno omako. Naj se namakajo pribliลพno 20-30 minut, da se okus bezga prenese v omako.

6Precedimo omako skozi fino cedilo, da odstranimo bezgove cvetove, potem pa pustimo, da se omaka ohladi na sobno temperaturo.

7V kozarce ali skodelice naloลพimo koลกฤke suhega piลกkota. Prelijemo jih s hladno bezgovo kremno omako, da popolnoma prepoji piลกkote. Panakoto postavimo v hladilnik in pustimo, da se ohladi in strdi, kar traja vsaj 2-3 ure, najbolje pa je seveda, ฤe jo pustimo ฤez noฤ.

8Preden bezgovo panakoto postreลพemo, jo lahko okrasimo s sveลพim sadjem, kot so jagode.

Bezgova panakota je vsestransko uporabna sladica, ki jo lahko uลพivate na razliฤne naฤine. Tukaj je nekaj idej, kako lahko uporabite bezgovo panakoto:

  1. Samostojna sladica: Postrezite bezgovo panakoto kot samostojno sladico na kroลพniku ali v steklenih kozarcih. Dodajte nekaj sveลพih bezgovih cvetov ali jagod za dekoracijo.
  2. S sveลพim sadjem: Narezano sveลพe sadje, kot so jagode, borovnice ali maline, je odliฤen dodatek k bezgovi panakoti. Dodajte sveลพe sadje na vrh ali ob strani sladice.
  3. Z bezgovim prelivom: Pripravite preliv iz bezgovih jagod ali sirupa in ga postrezite kot dodatek k panakoti. To bo jedi dodalo ลกe veฤ bezgovega okusa.
  4. Z limonino omako: Pripravite lahko limonino omako in jo postrezite poleg panakote. Okus sveลพe limone bo lepo dopolnil cvetliฤno noto bezgov.
  5. Z oreลกฤki: Posipajte na vrh nasekljane oreลกฤke, kot so mandlji ali leลกniki, za dodatno teksturo in okus.
  6. Z belo ฤokolado: Stopljeno belo ฤokolado lahko prelijete ฤez bezgovo panakoto za sladko razvajanje.
  7. S sveลพim listjem mete: Dodajte nekaj sveลพih listov mete za osveลพujoฤ kontrast in aromo.
  8. V kozarcih za sladice: Postrezite bezgovo panakoto v elegantnih kozarcih za sladice za posebni vizualni uฤinek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite