Imenujemo jih tudi Ladies fingers ali Savoiardi. Največkrat jih uporabljamo pri pripravi tiramisuja ali šarlote, odlični so pa tudi za zajtrk, še posebej, če jih namakamo v kavo ali kakav. Priprava je enostavna in domači so veliko boljši od kupljenih.
Sestavine
- 2 jajci
- 1 žlička limoninega soka
- 60 g sladkorja
- 40 g mehke mele moke
- 20 g krompirjevega škroba
- 1/4 žličke soli
- 1 naribana limonina lupinica
- sladkor za posip
- sladkor v prahu
Postopek
1Rumenjake ločimo od beljakov. V stekleno ali kovinsko skledo damo beljake, limonin sok, ščepec soli in začnemo stepati. Ko se beljaki začnejo peniti, dodajamo sladkor. Nadaljujemo s stepanjem, dokler ne dobimo čvrst sneg.
2Rumenjaka dobro premešamo in dodamo v sneg. Z lopatico ga nežno vmešamo z gibi od spodaj navzgor.
3Postopoma dodajamo presejano (obvezno) moko s škrobom in limonino lupinico. Nežno mešamo z lopatico, da dobimo homogeno zmes.
4Pečico segrejemo na 200°C. Večji pekač obložimo s peki papirjem.
5Testo damo v slaščičarsko vrečko s široko odprtino in iztiskamo piškote na peki papir. Med njimi puščamo dovolj razmaha, ker se bodo nekoliko razlezli.
6Ko jih nabrizgamo, piškote najprej potresemo s sladkorjem, nato pa še s sladkorjem v prahu.
7Pečemo 6-8 minut. Preden jih postrežemo ali uporabimo v drugem pecivu, jih pustimo, da se popolnoma shladijo.