Zeljne krpice

Znam svetuje

Zeljne krpice so narejene s sladkim zeljem in odliฤne ลพe kot samostojna jed. Ljubitelji mesa pa bodite brez skrbi, saj so vrhunska priloga peฤenemu mesu. Celotna jed ima toplino in neลพnost okusov, ki se lepo zdruลพujejo v harmoniฤno celoto:

  1. Zelje:
    • Okus zelja je neลพen, rahlo sladek in znaฤilen. Zelje postane mehko in nekoliko slano po duลกenju, pri ฤemer se ohrani naravna sladkost zelja.
  2. Slanina:
    • Prekajena slanina doda globok okus in rahlo dimljen vonj. Slanina je slana, bogata in aromatiฤna, kar dopolnjuje okus jedi.
  3. Paradiลพnikov koncentrat:
    • Paradiลพnikov koncentrat dodaja rahlo kiselkast in osveลพujoฤ okus. Prav tako obogati barvo in arome.
  4. Rdeฤa sladka paprika in mleta kumina:
    • Rdeฤa sladka paprika doda blago pikanten okus in nekaj sladkosti. Mleta kumina pa dopolni okus z rahlim pikantnim pridihom in neลพno pikantnostjo.
  5. Testo krpice:
    • Testo za krpice je neลพno, rahlo slano in dobro vpelje okuse zelja ter omogeฤa, da se okusi prepletajo.

Zelje in slanina v zeljnih krpicah sta kombinacija, ki se odliฤno ujema iz veฤ razlogov:

  1. Okusna harmonija:
    • Slanina prispeva bogat, slan okus, ki se odliฤno ujema s prijetno sladkostjo in rahlo grenkobo zelja. Ti nasprotujoฤi okusi ustvarjajo ravnovesje in bogatost okusa.
  2. Maลกฤoba in aroma:
    • Maลกฤoba v slanini pomaga ojaฤati okus in aromo jedi ter poskrbi za soฤnost. Maลกฤoba tudi zmehฤa zelje med kuhanjem.
  3. Tekstura:
    • Slanina doda hrustljavo teksturo in dodaten sloj okusa, ko se popeฤe ali prepraลพi. Nasprotje med hrustljavo slanino in mehkim, kuhanim zeljem dodaja zanimivost.
  4. Kulinariฤna tradicija:
    • V mnogih kulinariฤnih tradicijah je zelje in slanina pogosta kombinacija. Slanina je tradicionalno uporabljena s ลกtevilnimi zeljnatimi jedmi, saj izboljลกa okus in privlaฤnost teh jedi.
  5. Uravnoteลพenost jedilnika:
    • Zelje in slanina se pogosto uporabljata skupaj, da ustvarita uravnoteลพeno jed, ki zdruลพuje mesne in zelenjavne sestavine.

Prehranska vrednost zeljnih krpic

Sploลกna prehranska vrednost zeljnih krpic je:

  1. Energijska vrednost:
    • Zeljne krpice vsebujejo zmerno do visoko energijsko vrednost, predvsem zaradi ogljikovih hidratov iz moke in zelja ter maลกฤob iz slanine.
  2. Beljakovine:
    • Beljakovine so prisotne v zmernih koliฤinah zaradi jajc, skute in moke.
  3. Ogljikovi hidrati:
    • Ogljikovi hidrati so glavni vir energije v tem receptu in izvirajo iz moke (krpice) in zelja.
  4. Maลกฤobe:
    • Vsebuje zmerno koliฤino maลกฤob zaradi dodatka slanine in jajc.
  5. Vlaknine:
    • Vlaknine so prisotne zaradi uporabe zelja in moke, kar prispeva k boljลกi prebavi.
  6. Vitamini in minerali:
    • Zelje prispeva k vitaminom in mineralom, kot so vitamin C, vitamin K, folati in nekateri minerali, kot je kalij.

Sestavine za zeljne krpice

  • 1/2 glave belega zelja
  • 1 ลพlica masti
  • 5 dkg prekajene slanine
  • 1 ลพlica in 1/2 paradiลพnikovega koncentrata
  • 1 ลพliฤka rdeฤe sladke paprike
  • 1 manjลกa ฤebula
  • 1/2 ลพliฤke mlete kumine
  • sol
  • poper

Za krpice

  • 3 jajca
  • ลกฤep soli
  • 300 g ostre moke

Postopek

1Najprej bomo naredili krpice. Naredimo jih tako, da moko damo v posodo in dodamo ลกฤep soli. Premeลกamo in v sredini naredimo vdolbino. Jajca razลพvrkljamo in jih vlijemo v sredino moke. Pomeลกamo z vilico, da se testo poveลพe, nato ga dobro premesimo z rokami. Nastati mora gladko, proลพno testo, ki ga zavijemo v folijo in damo za pol ure v hladilnik.

2Po pol ure testo na tanko razvaljamo – lahko si pomagamo s strojฤkom za testenine ali pa uporabimo dobri, stari valjar. Testo pomokamo in malce pustimo, da se osuลกi. Testo nato razreลพemo na krpice, ki so velike 1,5 cmx11,5 cm. Pustimo jih, da se suลกijo, medtemkko pripravljamo ostalo.

3Zeljno glavo oฤistimo in odstranimo kocen, saj je pretrd. Liste nareลพemo na krpice, ki so ลกiroke nekje dober centimeter. Nasekljamo ฤebulo in nareลพemo slanino. Najbolje, da je slanina za polovico manjลกa od krpic.

4Na maลกฤobi prepraลพimo ฤebulo in slanino. Dodamo zelje in vse skupaj ves ฤas meลกamo in praลพimo. Dodamo mezgo, sol, poper, kumino in mleto papriko. Malce zalijemo z vodo in pokrijemo, da se duลกi. Veฤkrat premeลกamo in po potrebi dodamo ลกe vode. Pazimo, da se zelje ne prime na posodo.

5V posodi zavremo vodo, jo solimo in skuhamo krpice, ki smo jih prej pustili suลกiti. Ker je testo sveลพe, so krpice kuhane v samo treh minutah zato pazimo, da jih ne razkuhamo.

6Krpice in zelje zdruลพimo, dobro premeลกamo in postreลพemo.

ฤŒe te zanima …

… kako lahko izboljลกaลก jed:

Dodajanje zelenjave: Poleg zelja lahko dodate razliฤno sveลพo zelenjavo, kot so paprika, buฤke, paradiลพnik ali ลกpinaฤa, da obogatite jed z vitamini, minerali in vlakninami.

Uporaba polnozrnate moke: Namesto bele moke lahko uporabite polnozrnato moko, ki je bogatejลกa z vlakninami in hranili.

Uporaba mleka ali mleฤnih nadomestkov: Za pripravo testa za krpice lahko namesto vode uporabite mleko ali rastlinske mleฤne nadomestke, kar bo dodalo kremast okus in nekaj beljakovin.

Dodajanje zeliลกฤ in zaฤimb: Uporabite sveลพa ali suha zeliลกฤa, kot so peterลกilj, timijan, roลพmarin ali origano, da obogatite okus jedi.

Dodajanje omake: Pripravite lahko tudi lahko omako iz paradiลพnikove omake, ฤesna in zeliลกฤ, ki jo postrezite zraven zeljnih krpic.

Uporaba manj maลกฤobe: Zmanjลกajte koliฤino masti ali olja v receptu za bolj zdravo jed.

Dodajanje beljakovin: Dodajte veฤ beljakovin z vkljuฤitvijo kuhanega piลกฤanฤjega mesa, ลกunko ali celo kuhane leฤe.

Uporaba nizkokaloriฤne sestavine: Za zmanjลกanje kalorij uporabite nizkokaloriฤne razliฤice sestavin, kot so nizkokaloriฤna skuta ali brezmasleno mleko.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite