Sladko pekoča omaka za piščanca

Znam svetuje

Sladko pekoča omaka za piščanca je hitra, sijoča in lepljiva glazura, ki združi sladkost medu ali sladkorja z ostrino čilija, svežino limete in umamijem sojine omake.

Odlična je za prelive, glaziranje pečenih ali popečenih piščančjih krilc, stegen in filejev – samo pokuhate do gostote, prelijete po mesu in uživate v popolnem “sticky” efektu.

Sestavine za sladko pekočo omako

  • 2–3 žlice medu (ali 60 g rjavega sladkorja)
  • 2–3 žlice sladke čili omake (ali 1–2 sveža rdeča čilija, drobno sesekljana)
  • 2 žlice sojine omake
  • 2 žlici riževega ali jabolčnega kisa
  • 1 žlica limetinega ali limoninega soka
  • 2 stroka česna (pretlačena) + 1 čajna žlička svežega ingverja (nariban, neobvezno)
  • 50–80 ml vode ali piščančje osnove
  • 1 čajna žlička koruznega škroba + 1 žlica vode (za zgostitev – neobvezno)
  • 1 žlica kečapa (za barvo in zaobljen okus – neobvezno)
  • sezamova semena in mlada čebula (za posip – neobvezno)

Za postrežbo s piščancem (po želji)

  • 700–900 g piščančjih krilc, trakcev ali stegen brez kosti
  • 1 žlica olja, sol in poper
  • 1 žlica škroba (za hrustljavost pri peki v ponvi ali pečici – neobvezno)

Postopek

1V manjši kozici zmešajte med (ali sladkor), sladko čili omako (ali sesekljan čili), sojino omako, kis, limetin sok, česen, (ingver), vodo/osnovo in po želji kečap. Zavrite na srednjem ognju.

2Kuhajte 4–6 minut, da se sladkor raztopi in se okusi povežejo. Če želite gostejšo “sticky” omako, vmešajte škrob, razmešan z žlico vode; kuhajte še 1–2 minuti do sijoče gostote.

3Piščanca začinite s soljo in poprom (po želji pomokajte s škrobom) ter na malo olja popecite v ponvi ali specite v pečici (200 °C, 18–25 min, glede na kose) do zlato rjave barve.

4Meso prelijte z vročo omako in nežno premešajte, da se vse enakomerno glazira. Posujte s sezamom in narezano mlado čebulo. Postrezite takoj.

Nasveti

Za blažjo različico zmanjšajte količino čilija ali uporabite le sladko čili omako. Za bolj dimljen okus dodajte ščepec dimljene paprike ali čili chipotle. Omako lahko pripravite vnaprej; v hladilniku zdrži 7–10 dni v zaprti posodi.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako dosežem pravo “sticky” gostoto?

Kuhajte omako nekaj minut dlje ali dodajte žličko škroba, razmešanega z vodo. Pomembno: omako kuhajte po dodatku škroba še vsaj 60–90 sekund.

Ali lahko brez sojine omake?

Lahko: uporabite tamari (brez glutena) ali ščepec soli + malo balzamičnega kisa za globino. Okus bo manj “umami”, a še vedno odličen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite