Prebranec lahko ponudimo topel ali hladen, kot predjed ali prilogo jedem z žara.
Sestavine
- 500 g belega fižola tetovca
- 3 dcl olja
- 1,5 kg čebule
- sol
- poper
- sladka (mleta) paprika
- lovorjev list
Priprava
1Prebran fižol operemo in zalijemo s hladno vodo ter damo v lonec in pristavimo na štedilnik. Kuhamo ga, dokler se ne zmehča, vendar ne predolgo, saj zrna morajo ostati cela.
2Čebulo narežemo na tanke lističe in jo pražimo na olju, da rahlo porumeni. Dodamo sol, poper, papriko, in lovorjev list.
3Pekač namažemo z oljem. Po plasteh naložimo fižol in čebulo. Na vrhu naj bo fižol. Prelijemo ga z oljem, ki je ostalo od čebule in dodamo malo vode, v kateri se je kuhal fižol.
4Pečemo v pečici na 180 °C približno pol ure, dokler voda ne izpari, prebranec pa ostane v olju. Prebranca med peko ne mešamo.