Riž in kako ga izbrati?

Morda vas zanima

- Oglas -

Prideš v trgovino po riž in na polici različne barve, oblike in namen. Katerega zares potrebuješ?

Najbolj znani italijanski riž Arborio, je dobil ime po mestu. Je najbolj primerna vrsta riža za pripravo kremastih rižot, ker zrna niso tako čvrsta in se lažje in hitreje razkuha. Ima dokaj velika in dolga zrna, ki so polna škroba. Kuhanje te vrste je nekje od 13 do 18 minut, odvisno od proizvajalca in želene stopnje kremnosti.

Drugi najbolj pogosto uporabljen riž je Basmati. Zrna te vrste so ozka in dolga in v primerjavi z Arborio rižem, imajo bistveno manj škroba, kar pomeni, da se zrna ne zlepijo skupaj. Ker indijci rič jedo z rokami in ne paličicami, ni potrebe po lepljivosti. Basmati riža naj ne bi solili saj ima sam po sebi blag okus. Priporočljivo pa je, da ga pred uporabo dobro speremo in odstranimo škrob. To vrstu kuhamo cca 10minut, če pa imamo rjavega se ta čas podaljša na 20 minut. Kuhanega pustimo pred uživavnjem, v pokriti posodi stati nekje 5min.

Naslednja vrsta, ki ga pogosto uporabljamo je Jasminov riž. Prihaja iz Tajske, ima dolga zrna in med kuhanjem diši po jasminu. Po lepljivosti je nekje med Arborio in Basmati rižem. Je praktično nevtralna priloga in lahko ga jemo z rokami ali paličicami. Kuhamo ga približno 10 min in tudi to vrsto pustimo stati 5 minut po kuhanju.

Kaj pa je riž, ki ima rjavočrna zrna? To v bistvu ni riž ampak so semena vodne trave. Ker pa je oblika in kuhanje podobno, ima ta zanimiva rastlina ime Divji riž. Riž oziroma semena niso lepljiva, imajo čvrsto strukturo kar pomeni, da ga kuhamo dlje. Od 25 do 40 minut, odvisno od okusa oziroma čvrstosti, ki jo želimo. Odlično se poda na krožnik poleg lososa.

Prejšnji članekRezanci s škampi in z repki kozic
Naslednji članekSataraš
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -