Popolna domača omaka za k pečenki

Znam svetuje

Če želite vašo pečenko dvigniti na višjo raven, je omaka tista skrivnost, ki bo navdušila vse za mizo. S tem receptom boste pripravili okusno, kremasto in popolno omako, ki jo bodo vaši gostje želeli ponesti domov.

Sestavine za popolno domačo omako za k pečenki

  • 2 žlici masla
  • 2 žlici moke
  • 500 ml goveje jušne osnove (lahko uporabite tudi zelenjavno ali piščančjo)
  • 100 ml rdečega vina (opcijsko, za bogatejši okus)
  • 1 majhna čebula (drobno sesekljana)
  • 2 stroka česna (drobno sesekljana)
  • 1 vejica timijana ali rožmarina
  • 1 lovorjev list
  • sol
  • sveže mleti poper po okusu
  • 1 žlička sladkorja (za uravnoteženje okusov)
  • 1 žlička sojine omake ali Worcestershire omake (opcijsko)

Postopek

1Na srednjem ognju v ponvi segrejte maslo, dokler se ne stopi. Dodajte sesekljano čebulo in česen ter ju pražite, dokler ne postaneta zlato rumena. Dodajte timijan in lovorjev list za dodatno aromo.

2Vmešajte moko in jo med mešanjem pražite približno 1–2 minuti, da se znebite okusa po surovi moki. Zmes naj postane rahlo zlato rjava.

3Počasi prilivajte jušno osnovo in nenehno mešajte, da preprečite nastanek grudic. Če uporabljate vino, ga dodajte zdaj. Pustite, da omaka zavre, nato pa zmanjšajte ogenj in kuhajte približno 10 minut, da se okusi povežejo.

4Dodajte sladkor, sol, poper in po želji sojino ali Worcestershire omako. Premešajte in poskusite, da prilagodite okuse.

5Ko je omaka kuhana, odstranite vejico timijana in lovorjev list. Po potrebi omako precedite, da postane gladka in svilnata.

6Postrezite toplo, prelito čez vašo najljubšo pečenko. Odlična je tudi kot priloga k pire krompirju ali zelenjavi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite