Čemažev narastek

Znam svetuje

Čemažev narastek je osvežujoča in aromatična jed, ki združuje nežnost jajc, mleka in sira s pikantnostjo čemaža. Ta recept prinaša izjemno okusno doživetje, kjer se blagodejna svežina čemaža lepo prepleta s kremasto teksturo narastka. Značilen vonj in okus divjega česna bosta vaše brbončice popeljala v naravo, saj čemaž, ki ga lahko najdete v gozdovih spomladi, poskrbi za edinstven pečat okusa.

Čemažev narastek je odlična izbira za tiste, ki si želijo popestriti klasične recepte in odkriti čarobnost divje rastočih sestavin. Ta prefinjeni narastek bo zadovoljil ljubitelje pikantnih okusov in ponudil svežino narave kar na vašem krožniku.

Sestavine za čemažev narastek

 • 100 g narezanega čemaža
 • 200 g bučk
 • 200 g graha
 • 200 g šampinjonov
 • 200 g čebule
 • 120 g sira
 • 4 jajca
 • 1 žlica masla
 • 1 dcl vode
 • sol
 • poper
 • peteršilj

Postopek

1Grah na hitro pokuhamo (3 min) in nato speremo pod mrzlo vodo. Odcedimo in pustimo. Čebulo, bučke in šampinjone drobno narežemo (lahko na lističe, po želji).

2Na maslu prepražimo čebulo, ki ji dodamo šampinjone in bučke in vse skupaj pražimo, da voda skoraj čisto izpari. Maso stresemo v pekač in vmešamo grah.

3Jajca razžvrkljamo in dodamo vodo, sir, čemaž ter sol in poper. Vse skupaj vlijemo v maso iz čebule, bučk in šampinjonov.

4Pečico predčasno ogrejemo na 140°C in vse skupaj pečemo 30 min. Pečen narastek posujemo s peteršiljem in uživamo v obroku.

Ali ste vedeli?

Divji česen v kulinariki: Čemaž, znan tudi kot divji česen, je divje rastoča rastlina, ki se uporablja v kulinariki zaradi svoje pikantne arome. Uporablja se lahko kot odlična alternativa česnu, saj dodaja jedem značilen, svež okus.

Pomladanska svežina: Čemaž je pogosto nabiran spomladi, ko se prične pojavljati v gozdovih. Prav zaradi tega je čemažev narastek priljubljena jed v tem letnem času, ko ljudje iščejo recepte, ki izkoristijo sveže, sezonske sestavine.

Zdravstvene koristi čemaža: Poleg okusa čemaža ima tudi številne zdravstvene koristi. Pripisujejo mu protivnetne lastnosti, bogat je z vitaminom C, železom in drugimi hranili, ki so koristna za zdravje.

Kulturna raznolikost: Uporaba čemaža v kulinariki ni omejena samo na eno kulturo. Različne države, še posebej tiste v Evropi, vključujejo čemaž v svojo tradicionalno prehrano na različne načine, kot so solate, omake in narastki.

Eksperimentiranje z okusi: Čemažev narastek omogoča kreativno eksperimentiranje z okusi. Pikantnost čemaža se lepo dopolnjuje z nežnostjo narastka, kar ustvarja zanimiv kontrast okusov.

Povezava z naravo: Ta recept ponuja možnost, da povežete svojo prehrano z naravo in okusite divje rastoče sestavine, ki so prisotne v vašem lokalnem okolju.

Z združitvijo čemaža in narastka dobite okusno jed, ki ne le zadovolji vaše brbončice, temveč tudi ponudi edinstven vpogled v kulinariko, ki izkorišča lokalne in divje sestavine.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite