Domača omaka, ki se prileže skoraj povsod.
Sestavine za pikantno zelenjavno omako
- 1 čebula
- 6 manjših šalotk
- 4-6 strokov česna
- 2 (lep del) stebla stebelne zelene
- 1 srednje velika gomoljna zelena
- 4 manjši rumeni korenčki
- 1 kg paradižnika (mešano, bolj zrelo)
- 320 g paprike (bela, zelena..)
- 140 g feferoni + čili
- šopek drobnjaka
- šopek peteršilja
- 1 čajna žlička meda
- 0,5 dl alkoholnega kisa
Postopek
1Na olivnem olju prepražiš čebulo (drobno sesekljana), šalotko (na kolobarje/lističe) in česen (pol na drobno sesekljan, pol samo z nožem stisnjen). Dodaš gomoljno in stebelno zeleno in korenje (vse narezano na kocke) in pražiš, dušiš cca 10min.
2Dodaš vse ostalo, papriko, paradižnik, čilije, feferone (narezano na kocke, lahko večje). Dodaš deci viskija, cca 0.5 alkoholnega kisa, žlica rjavega sladkorja, dobra žlica meda, sol, poper, origano drobnjak peteršilj, timijan, majaron.
3Kuhaš. Dušiš. Enako kot paradižnikovo omako. Ko je skuhano s paličnim mešalnikom zmešaš in kuhaš dokler ti ni všeč gostota in seveda dodajaš začimbe dokler ti ni všeč okus.