Panzanella – solata iz kruha, čebule in paradižnika je naravnost fantastična kombinacija okusov. Prihaja iz Toskane in s tem receptom si lahko omamen italijanski pridih pričaramo doma.
Glavna sestavina panzanelle je star kruh, ki se ga namoči v vodi ali paradižnikovem soku, da postane mehak. Nato se ga zmeša s paradižnikom, čebulo, kumaro, baziliko in oljčnim oljem. Včasih se dodajo tudi paprika, kapre in črne oljke.
Sestavine za panzanello
- 275 g debelih rezin kruha, starega 1 dan
- 1 kumara
- 5 paradižnikov
- 1 čebula
- 200 g črnih oljk
- listi bazilike
Za preliv
- 60 ml oljčnega olja
- 15 ml vinskega kisa
- sol
- poper
Postopek
1Kruh 2 minuti namakamo v vodi ali paradižnikovem soku, nato ga nežno stisnemo. Za 1 uro ga položimo v hladilnik.
2Medtem naredimo preliv iz olja, kisa, soli in popra. Vse sestavine damo v skledo in jih dobro premešamo.
3Narezano zelenjavo (kumaro, paradižnik, čebulo, oljke) damo v skledo, kruh prav tako natrgamo v skledo, dodamo še baziliko in preliv. Za boljši okus kruh lahko tudi malenkost popečemo.