Francoski namaz iz črnih oljk, imenovan tapenada, je sestavljen iz slanih inčunov, kaper, česna in oljčnega olja. Prihaja iz jugovzhoda Francije, iz Provanse.
Sestavine za namaz iz oliv – tapenada
- 200 g črnih oljk
 - 80 g vloženih slanih inčunov
 - 30 g kaper
 - 1 strok česna
 - oljčno olje
 
Postopek
1Slane inčune speremo in osušimo, oljkam odstranimo koščice. Vse sestavine drobno nasekljamo, damo v posodico in zmešamo z oljčnim oljem, da se lepo povežejo.
2Namaz lahko pripravimo tudi v možnarju ali, če si želimo prihraniti čas, v blenderju. Vse sestavine zmiksamo in počasi dolivamo oljčno olje. Miksamo pulzno, le nekaj sekund naenkrat, dokler ne dobimo želene konsistence.
3Namaz ponudimo kot predjed s svežim kruhom ali krekerji in sirom.
4Hranimo ga v hladilniku v zaprti posodi do dva tedna.
