Mehki, sladki, masleni svaljki, ki jih lahko jemo same ali s sadno omako, recimo čežano.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 300 g ostre moke
- 2 jajci
- 80 g kisle smetane
- 1 vaniljev sladkor
- lupinica ene neškropljene limone
- 50 g sladkorja
- 1/2 žličke soli
- 50 g masla
- 2 žlici drobtinic
Postopek
1Najprej damo kuhati krompir v olupku, zberite manjši krompir približno enake velikosti. Da ne popoka, ga malo osolimo Kuhan krompir olupimo, malo ohladimo in pretlačimo.
2Na sredini naredimo jamico, damo notri jajci, kislo smetano, posujemo z ostro moko, posolimo, dodamo sladkor in vaniljev sladkor, limonino lupinico in na hitro zgnetemo testo. Najbolje, da je krompir še mlačen. Če se testo preveč lepi (odvisno od krompirja), dodajamo še malo moke. Vendar, dlje kot mesimo, bolj se bo testo lepilo. Naredimo svaljek, ga narežemo na manjše kolobarčke, med dlanmi oblikujemo svaljke in zlagamo na desko.
3Svaljke damo v rahlo osoljen krop in kuhamo, dokler ne priplavajo na vrh. S penovko jih poberemo iz vode.
4V večji ponvi segrejemo maslo, v njem malo popražimo drobtinice. Kuhane svaljke splaknemo z mrzlo vodo in jih stresemo na ponev. Pocvremo jih na drobtinicah in takoj postrežemo.