Hrustljavi krompirjevi kroketi so resniฤno ena boljลกih prilog k mesu, zelenjavi ali pa jih jemo same. Enostavno jih je narediti, lahko jih pripravimo veฤjo koliฤino in zmrznemo.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 200 g ostre moke
- 70 g masla
- 1 ลพliฤka soli
- 1/2 ลพliฤke muลกkatnega oreลกka
- 3 jajca
- 100 g drobtinic
- olje za cvrtje
1Krompir skuhamo v olupkih, vodo malo posolimo, da ne popoka. Kuhanega olupimo, pretlaฤimo na delovno povrลกino in pustimo, da se malo ohladi.
2Na sredini naredimo jamico, na obod potresemo narezano maslo in moko, posolimo, dodamo muลกkatni oreลกek in eno jajce. Na hitro zgnetemo gladko testo.
3Pripravimo si dva kroลพnika, V enem dobro razลพvrkljamo jajce, malo ga posolimo. V drugega damo drobtinice.
4Od testa odreลพemo malo veฤji kos In ga na pomokani povrลกini razvaljamo na dolg svaljek, tega pa na pribliลพno pet centimetrov dolge palฤke. Vsak kos povaljamo v jajcu in v drobtinah.
5V ลกiroki ponvi segrejemo olje, biti ga mora dovolj, da bodo kroketi plavali v njem. Da je prave temperature, preverite s kuhalnico, ko jo potopite na dno, se morajo okoli nje delati drobni mehurฤki.
6Krokete polagamo v segreto olje, ne preveฤ naenkrat, da prosto plavajo. Malo jih obraฤamo, in ocvremo do zlato rjave barve. Iz olja jih poberemo s penovko in odcedimo na papirnati brisaฤi.
7Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa. Iz teh koliฤin boste naredili kar veliko kroketov, zato lahko koliฤine zmanjลกate. Ali pa zamrznete za naslednjiฤ.